Parengus techninio darbo projektą prasideda statybos - modernizavimo darbai. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų kokybės įgyvendinimo skyriaus vedėjo Edvardo Petrausko teigimu, čia didelį vaidmenį atlieka renovacijos vykdytojai ir daugiabučio gyventojų pasirinkimas.

„Čia viskas priklauso nuo rangovo darbų planavimo ir organizavimo. Šiaip statybos rangos darbai vidutiniškai trunka nuo 6 iki 8 mėnesių. Svarbios yra ir apimtys. Jeigu pasirinksime tokį kaip ir bazinį paketą - sienų šiltinimą, stogo šiltinimą, langų keitimą ir šildymo sistemos sutvarkymą, greičiausiai truks trumpiau. Jei pasirinksime kažkokius alternatyvius šaltinius, pavyzdžiui, saulės kolektorius ar geoterminį šildymą, tai, aišku, kad tie darbai užsitęs“.

Reikėtų nepamiršti, kad renovacijos darbus gali sustabdyti ir nepalankios oro sąlygos. Tai ypač aktualu nusprendusiems atnaujinti šildymo sistemą (darbai gali būti atliekami tik ne šildymo sezono metu).

Kaip pastebėjo specialistas, apie orą reikėtų pagalvoti ir tiems, kurie renovuoja stogą: „Stogo šiltinimas - tai toks procesas, kuriam dalinai įtaką gali padaryti lietus. Stogą galima puikiausiai šiltinti ir žiemą. Sniegą galimą nusišluoti greitai, o štai lyjant darbų atlikti nepavyks. Tipinio daugiabučio namo stogo šiltinimas gali užtrukti apie 2 – 3 mėnesius“, - pasakojo E. Petrauskas.

Renovacijos darbai šaltuoju metų laiku gali sustoti ir tuose daugiabučiuose, kuriuose pasirinkta įrengti tinkuojamą, o ne ventiliuojamą fasadą.

E. Petrauskas pabrėžė, kad tinkamai planuojant darbus, paskirstant pajėgumą problemų dėl sustojusių statybų neturėtų kilti: „Rangovui reiktų susiplanuoti darbus taip, kad juos paskui pradėjus pavyktų operatyviai ir pabaigti. Laiko atžvilgiu svarbus darbų paskirstymas, organizavimas. Jeigu matome, kad numatyti procesai, žmonių pageidaujami darbai yra tokie, kurių žiemą praktiškai daryti negalima, tai gal net nereikia gaišti ir tiesiog pradėti viską ramiai pavasarį, o ne rudenį“, - sakė E. Petrauskas.

Kita vertus, anot jo nereikėtų skubėti, nes svarbiausia yra užtikrinti darbų kokybę. O tai padaryti padės pagrindinis gyventojų pagalbininkas, BETA bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistai.