M. Valančiaus gatvės 2 ir Klevų gatvės 13 namų bendrijos pirmininkė Virginija Remeikienė, vadovavusi abiejų namų modernizavimui, dar pamena, kokios didelės buvo sąskaitos už šildymą prieš renovaciją.

„Pati gyvenu Klevų g. 13 name. Iki renovacijos už septynis šildymo mėnesius, be gyvatuko ir karšto vandens, sumokėdavome nuo 1000 iki 1400 litų. Dabar už tą patį laikotarpį sumokame 250-300 litų, priklausomai nuo to, kokia žiema pasitaiko. Patį šalčiausią mėnesį už šildymą mokėjome 67 litus. Žiemą vaikštome su marškinėliais trumpomis rankovėmis, mano balkone žydi gėlės visą žiemą“, - džiaugiasi šiaulietė.

Atnaujinti savo namus norėjo patys gyventojai. Bendrijos pirmininkei nereikėjo vaikščioti ir įkalbinėti kaimynų. M. Valančiaus 2 ir Klevų 13 yra beveik identiški trisdešimties butų namai, todėl jų renovacija prasidėjo beveik tuo pačiu metu.

„Vienas kaimynas, mėgstantis labai rašyti skundus įvairioms institucijoms, buvo pristabdęs darbus. Per jį mes praradome 400 tūkst. litų, nes kol darbai nevyko, statybų medžiagos pabrango. Iš savo patirties galiu patarti, kad geriau naudoti brangesnes ir kokybiškesnes medžiagas, kurios tarnautų ne 10-20 metų, o ilgesnį laiką. Mes netaupėme“, - patirtimi dalijasi V. Remeikienė.

Abu namai buvo modernizuoti nuo pamatų iki pat viršaus: apšiltinti cokoliai, pamatai, sienos, stogai, abiejuose daugiabučiuose pakeisti langai, įstiklinti balkonai, pakeistos durys. Šildymo sistemos buvo pakeistos iš pagrindų: iš vienvamzdės – į dvivamzdę, kiekviename bute įrengti šildymo reguliavimo prietaisai. Už savo lėšas gyventojai susitvarkė elektros instaliaciją.

Nors abiejų daugiabučių atnaujinimo darbai buvo baigti 2009 ir 2010 metais, beveik visi gyventojai jau yra išsimokėję paskolą.

„Klevų 13 name visi išsimokėjo paskolas per trejus metus. Įsivaizduokite, jei anksčiau už šildymą šalčiausią mėnesį sumokėdavau 400 litų, o dabar sumoku 67 litus, tai paskaičiuokite, kiek man likdavo pinigų, juos iš karto atiduodavau bankui ir dabar gyvenu šiltai ir be paskolos“, - džiaugiasi šiaulietė.

Klevų g. 13 namo modernizavimas kainavo 1,16 mln., o M. Valančiaus g. 2 - 726 tūkst. Lt.

„Iš esmės esame patenkinti renovuotais namais. Žinoma, gyventojai turi suprasti paprasčiausius dalykus, kad namus reikia vėdinti, prižiūrėti. Renovacija duota tam, kad galėtume gyventi tvarkingai, gražiai ir šiltai“, - įsitikinusi V. Remeikienė.