„Apie karštį butuose negali būti nė kalbos, nes po renovacijos ant visų radiatorių atsiranda termoreguliatoriai. Kiekvieno buto gyventojai gali nustatyti jiems tinkamą temperatūrą“, - sako Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Jam pritaria ir šildymo sistemų inžinierius-konsultantas Justas Rutkauskas. Pasak jo, modernizuojant daugiabučių šildymo sistemą dažniausiai pasirenkamas vienas iš dviejų būdų: modernizuoti seną vienvamzdę šildymo sistemą arba viską keisti iš pagrindų ir sumontuoti naują dvivamzdę šildymo sistemą.

„Maždaug pusė Lietuvos pasirinko susitvarkyti esamą sistemą. Paliekami tie patys vamzdžiai, tie patys radiatoriai butuose, tik prie jų įrengiamas termoreguliatorius, o daugiabučio rūsyje sumontuojama moderni balansavimo ir reguliavimo įranga. Kita pusė Lietuvos pasirinko naujas dvivamzdes sistemas. Tokiu atveju išmetama visa sena ir sumontuojama visiškai nauja šildymo sistema: nauji vamzdžiai, nauji radiatoriai, nauji reguliatoriai“, - sako J. Rutkauskas.

Tačiau abiejų šildymo sistemų esmė ta pati – ne šilumos punktas turi reguliuoti temperatūrą bute, o pats gyventojas. Kam patinka gyventi vėsiau, sureguliuoja, kad bute būtų 18 laipsnių, kam patinka šilčiau – nustato 21-22 laipsnius.

Pasak J. Rutkausko, dar prieš porą metų dauguma daugiabučių įsirengdavo naują dvivamzdę šildymo sistemą. Dabar pabūgę per didelių darbų ir išlaidų, dauguma renkasi susitvarkyti esamą sistemą. Tai kainuoja kur kas pigiau.

„Pavyzdžiui, neseniai mačiau vieno keturių laiptinių daugiabučio investicinį planą. Sumontuoti naują kolektorinę šildymo sistemą jame kainuoja 600 tūkst. litų. Vienvamzdę sistemą jie susitvarkytų už 150-200 tūkst. litų.

Be abejo, viskas priklauso ir nuo daugiabučio šildymo sistemos būklės. Jeigu vamzdynas senas ir kelia problemų, tuomet iš karto rekomenduojame montuoti naują sistemą. Paprastai blogi vamzdynai būna mažesniuose – aštuonbučiuose ar dvylikabučiuose – namuose. O standartiniuose sovietmečiu statytuose daugiabučiuose dažniausiai šildymo sistema dar veikia gerai.

Jei gudrius prietaisus sudėsite teisingai, tai daugiabutis su sena šildymo sistema sutaupys tiek pat, kiek daugiabutis su visiškai nauja sistema. Todėl, kad šilumą taupo ne vamzdžiai ir radiatoriai, o gyventojo reguliavimas, tai yra, termostato sukinėjimas, o termostatai įrengiami abiejose sistemose“, - pastebi šildymo sistemų specialistas.

Jis pabrėžia, kad svarbu ne tik įsirengti modernią įrangą, bet ir teisingai ją sureguliuoti.

„Kiekvienos bendrijos pirmininkas turėtų žinoti, kad sistemos sureguliavimas yra pagrindinis dalykas. Ventilį sumontuoti nėra sudėtinga, tačiau jį būtina sureguliuoti, ir tai padaryti reikia labai atsakingai, kad gautas rezultatas patenkintų gyventojų lūkesčius, o tam reikia tikrų specialistų. Tik tokiu atveju galima pasiekti maksimalų efektyvumą“, - sako J. Rutkauskas.