„Tai – pragaras Žemėje“, – tokius žodžius ištarė Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) generalinis sekretorius Antonio Guterresas, apibūdindamas vaikų gyvenimo sąlygas Gazos ruože per 2021-aisiais vykusį 11 dienų karą tarp Izraelio ir „Hamas“ grupuotės.

Šio pragaro vartai tikra šių žodžių prasme prasivėrė 2023-ųjų spalio 7-ąją, „Hamas“ teroristams pralaužus užkardas ir surengus beprecedentį brutalų išpuolį Izraelio teritorijoje, į kurį užpultieji sureagavo itin intensyvia ir viską griaunančia artilerijos ugnimi, dar stipresniais Gazos blokados gniaužtais ir parengtimi antžeminei operacijai.

Kas iš tikrųjų yra tas mirties ranka palytėtas Gazos Ruožas, kurio pavadinimas pastarosiomis savaitėmis nedingsta iš viso pasaulio žiniasklaidos antraščių ir anonsų? Ką bendro su Gazos Ruožu ir Izraelio atsiradimu turi britai?

Kokiomis sąlygomis vietiniai gyvena šiame plotu už Vilnių mažesniame, viename iš tankiausiai planetoje apgyvendintų žemės lopinėlių, namais – daug kam priverstinai – tapusiu beveik 2,3 mln. žmonių?

Suprasti Gazos Ruožo padėtį padės speciali „Delfi“ publikacija, kurioje pasakojimas paįvairinamas  situaciją paaiškinančiais žemėlapiais, vizualiais palyginimais ir iliustratyviomis fotografijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)