Žmonės pasirodė nešini šlepetėmis ir pasiruošę sutraiškyti politiką, jų vadinamą „tarakonu“. Autokratas prezidentas Aleksandras Lukašenka pastarąjį ketvirtį amžiaus Baltarusijoje išsaugojo daugumą Sovietų Sąjungos represinių struktūrų ir simbolių. Tačiau artėjant rugpjūčio 9 d. prezidento rinkimams galima pastebėti požymių, kad ilgai saugota sistema ėmė irti.

Po daugelio metų ekonominės stagnacijos ir smunkančių pajamų nepasitenkinimas valdžia toks pat paplitęs kaip ir dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Tuo metu kilusi protesto banga padėjo į valdžią ateiti buvusiam kolektyvinio ūkio viršininkui A. Lukašenkai. Nuo to laiko rinkimus jis laimėdavo naudodamasis populizmu, paternalizmu, represijomis ir subsidijomis iš Rusijos. Kiek baltarusių iš tikrųjų jį palaiko, neaišku – prezidentas uždraudė nepriklausomas nuomonių apklausas. Tačiau koks iš tiesų jis nepopuliarus, aiškėja pamačius, jog žmonės valandų valandas laukia eilėse, kad galėtų prezidentu nominuoti ką nors kitą.

Su covid 19 A. Lukašenka kovojo beveik komiškai. Pirmiausia ligą jis pavadino „psichoze“. Tada ragino žmones saugotis geriant degtinę, vairuojant traktorių ir maudantis pirtyje. Gegužės 9 d. jis surengė karinį paradą, pareiškęs, kad „geriau mirti stovint, negu gyventi klūpint“. O dabar jis nori šeštosios kadencijos.

Šlepečių protestas Baltarusijoje
Dauguma baltarusių į jo patarimus neatsižvelgė. Didžioji dalis jų nešioja veido kaukes ir palaiko saugų atstumą nuo kitų. Savanoriai renka pinigus gydytojams ir ligoninių įrangai. „Kas dar, jei ne mes?“ – rašoma žinutėje „Facebook“ savanorių grupėje. Prisijungė ir privatūs verslai. Pasak Baltarusijos žurnalisto Franako Viačorkos, aktyvizmo energija pasklido ir politikoje.

Buvęs verslininkas ir vaizdo tinklaraščio kūrėjas Sergejus Tikhanovskis pastebėjo atsiradusią progą ir įkūrė judėjimą, pavadintą „Šalis visam gyvenimui“. S. Tikhanovskis – charizmatiškas populistas, kartais prilyginamas prezidentu tapusiam televizijos komikui Volodymyrui Zelenskiui Ukrainoje ir opozicijos lyderiu tapusiam tinklaraštininkui Aleksejui Navalniui Rusijoje. S. Tikhanovskis prisiekė sustabdyti „tarakoną“, kaip jis vadina A. Lukašenką (pravardė sugalvota dėl ūsų, dėl kurių A. Lukašenka primena veikėją iš vaikiško eilėraščio „Didysis tarakonas“). S. Tikhanovskis prie savo automobilio stogo pritvirtino milžinišką šlepetę (populiarų įrankį traiškyti blattodea būrio vabzdžiams) ir važinėjo po šalį, kalbėdamasis su žmonėmis ir tiesiogiai transliuodamas pokalbius internete.

Po kelių dienų jį suėmė policija. Pareigūnai jo bute „rado“ 900 000 dolerių ir pareiškė, kad jis – užsienio agentas. Tada kandidate pasisiūlė S. Tikhanovskio žmona. Pasirašyti jos nominacijos dokumentų susirinko tūkstančiai žmonių. Kai kas atsinešė šlepetes.

Šlepečių protestas Baltarusijoje
Ši protestų banga nuo ankstesniųjų skiriasi tuo, kad joje dalyvauja daugybė viduriniosios klasės miestiečių ir dalis elito – jie tikisi įgyvendinamų alternatyvų atsiradus dviem nepriklausomiems kandidatams iš senosios sistemos. Vienas jų – buvęs ambasadorius JAV ir sėkmingo Baltarusijos IT įmonių centro įkūrėjas Valerijus Tsapkalo. Kitas, rimtesnis kandidatas – buvęs bankininkas Viktoras Babaryko, vadovavęs Rusijos „Gazprombank“ patronuojamajai įmonei „Belgazprombank“.

Panašu, kad A. Lukašenka išsigando. Iš pradžių jis neva dėl ryšių su V. Babaryko atleido nuosaikų ministrą pirmininką ir įsakė saugumo tarnybai atlikti kratą „Belgazprombank“. Per pastarąją savaitę V. Babaryko sąjungininkams iškelta keliolika bylų. „Belgazprombank“ bankas, kuris, pasak A. Lukašenkos, naudojamas kaip įrankis rusų įtakai skleisti, dabar valdomas centrinio banko. V. Babaryko pareiškė, kad „ankstesnioji Baltarusija, kurią jie trypė po kojomis, nebeegzistuoja“.

The Economist redaktoriaus pastaba (2020 m. birželio 19 d.). Jau pasirodžius šiam straipsniui pagrindinis ketvirtį amžiaus valdžiusio autoritaro prezidento Aleksandro Lukašenkos priešininkas rinkimuose Viktoras Babaryko buvo suimtas kartu su kampanijai vadovavusiu sūnumi. Jie sulaikyti eidami pateikti 400 000 parašų, reikalingų įregistruoti V. Babaryko kandidatu rugpjūčio 9 d. rinkimams.