Štai taip jau antrą viešnagės Japonijoje dieną susidūriau su radikalia priešingybe amerikietiškai arbatpinigių kultūrai, kuri, viešint už Atlanto, gali tapti ir gerokai erzinančiu galvos skausmu.

Neslėpsiu, japoniškas požiūris į atsiskaitymą buvo daug mielesnis ir aiškesnis, be jokio papildomo spaudimo, kuris atsiskaitant už maistą ar gėrimus kartais lydėdavo JAV. O besiruošiantiems į Japoniją drąsiai kartosiu – palikti arbatpinigių ten net nebandykite, nes kultūriškai tai – visiškai nepriimtina.

To daryti tikrai nereikia ir tuo atveju, jei sumokama suma jums atrodo pernelyg menka. Pačiam besilankant Tekančios saulės šalyje subyrėjo stereotipas, jog tai – labai brangi valstybė. Praėjusių metų vasarą Japonijos jenos kursas krito į rekordines pastarųjų 30 metų žemumas. Ir gerokai pakoregavo vietos kainų suvokimą į šią Azijos šalį iš Europos atvykstantiems turistams.

Po apsilankymų japoniškuose prekybos centruose ar kavinėse apskritai beliko konstatuoti, kad šiuo metu bent jau maisto prekių kainos Lietuvoje yra gerokai didesnės. Ypač, palyginus atlyginimų vidurkius.

Tiesa, istorijos apie aukštas japoniškas kainas nėra visiškai laužtos iš piršto, o salose vasarą tvyrantis karštis  –  tiesiog verčiantis iš koto, gerokai apsunkinantis patekimą prie net ir Japonijoje aptinkamų lietuviškų akcentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)