Lietuvoje 1831 m. kovo 25 d. sukilimas prasidėjo Raseinių apskrityje ir jau mėnesio pabaigoje beveik visa Žemaitija ir Upytės (Panevėžio) apskritis atiteko sukilėliams. Jie čia steigė savo valdžios įstaigas, bei intensyviai telkė kariuomenę. Žinia apie sukilimą pasklido po visą Lietuvą ir Vakarų Baltarusiją. Vakarų Žemaitijos sukilėliai net 4 kartus bandė užimti Palangos uostą. Jį atakavo balandžio 1-ąją ir 3-ąją ir tik balandžio 5-ąją, po atkaklaus mūšio, miestą pavyko paimti. Neilgam. Rusų įgula iš Liepojos, bei pajėgos iš Prūsijos balandžio 8-ąją susikovė su 600 žemaičių ir po atkaklių kautynių, rusams padegus Palangą, sukilėliams teko iš miestelio atsitraukti. 

Į uostą iš Kuršo atvyko dar daugiau rusų dalinių ir dabar jau Palangos įgulą sudarė 1300 kareivių. Kodėl šis uostas buvo toks svarbus ir vieniems, ir kitiems? Juk balandžio viduryje sukilėliai jau kontroliavo didelę dalį Lietuvos, išskyrus Vilnių, Kauną, Trakus, Užnemunę ir Palangą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)