Tai yra ištrauka iš Roberto M. Sapolsky knygos Elgesys. Kaip mokslas paaiškina geriausius ir blogiausius mūsų poelgius, kurią iš anglų kalbos vertė Matas Geležauskas, išleido leidykla „Kitos knygos“.

Be to, grupavimas pagal Mes / Jie modelį ir pozicija hierarchijoje – tarpusavyje susiję dalykai. Vieno tyrimo dalyviai žiūrėdami į mišrios rasės asmenų nuotraukas turėjo nurodyti, kuriai konkrečiai rasei juos priskirtų. Žemesnį statusą simbolizuo­ jančiais drabužiais apsirengę asmenys dažniau buvo įvardijami kaip juodaodžiai, o vilkintys „aukštesnio lygio“ apranga – baltaodžiai. Taigi, bent jau pagal amerikie­čių pateiktus duomenis, Mes / Jie grupavimas pagal rasę ir socioekonominio statuso hierarchiją persidengia.

Tačiau netrukus pamatysime, kad hierarchijos nuo Mes / Jie modelio skiriasi žmonėms unikaliais aspektais. Kaip ir kitos pagal hierarchinį modelį struktūruo­tos rūšys, žmonės turi aukščiausią statusą užimančius – alfa – individus, tačiau, kitaip nei dauguma gyvūnų, kartais turime galimybę tuos individus pasirinkti. Be to, jie dažniausiai ne tik užima aukščiausią poziciją, bet ir imasi lyderio vaidmens, siekdami maksimizuoti tai, ką vadiname bendruoju gėriu. Dėl lyderystės varžomasi pasitelkiant skirtingas vizijas, kaip tą bendrąjį gėrį pasiekti, – politines ideologijas. Galiausiai mes paklūstame ne tik valdantiems asmenims ar institucijoms, bet ir pa­čiai valdžios idėjai.