Kai vieno gėrio būna per daug, o kito – per mažai

Baltymai atsakingi už apsauginį paviršių, odą, plaukus bei nagus. Laimė, gauti baltymų nesunku – jų yra beveik visame maiste. Visi žinome, kad mėsoje, žuvyje ir kiaušiniuose jų tikrai nemažai, ir įprastai manome, kad tai pagrindinis šios maisto medžiagos šaltinis. Bet daržovės, ypač ankštinės, grūdai, riešutai ir sėklos taip pat turi baltymų, tik mažiau. Suvalgyti baltymai išskaidomi į tokias daleles, kokias organizmas geba įsisavinti, – aminorūgštis. Iš viso jų yra dvidešimt viena. Organizmas gali pagaminti tuziną jų, taigi lieka devynios nepakeičiamosios aminorūgštys, kurių galime gauti tik iš išorės, t. y. iš maisto. Žmogaus organizmo baltymų poreikis per pastaruosius šimtą tūkstančių metų nepasikeitė. Bet mados mitybos pasaulyje egzistuoja, kaip ir visur kitur.