Jos nariai savanoriškai dirba svarbų visai bendruomenei darbą, taip kartu plėsdami ir savo patirtis, tobulindami bendravimo įgūdžius ir gaudami daugybę gerų emocijų. Apie tai kalbamės su Gabijos gimnazijos savanorių grupės SAV‘as vadove psichologe L. Narbutaite bei pora grupės narių.

Į klausimus atsako mokyklos psichologė L. Narbutaitė.

- Kam ir kaip kilo idėja suburti mokyklos savanorius?

- Idėja kilo man prieš 3 metus, kai pradėjo dirbti karjeros koordinatorių grupė. Savanorių subūrimo pagrindinis tikslas kartu su mokiniais suorganizuoti mokyklos bendruomenei Karjeros savaitę, kuri paįvairintų ugdymo procesą, suteiktų galimybių susipažinti su profesijų pasaulio įvairove. Antras tikslas – sudaryti mokiniams galimybes mokytis iš patirties dar besimokant mokykloje.

- Kokio amžiaus žmonės susirenka į Jūsų vadovaujamą savanorių grupę?

- 10–11 klasių moksleiviai.

- Kokius renginius organizuojate užsiėmimų metu?

- Savanorių susitikimų metu (susitinkame kartą per savaitę) ruošiamės Karjeros savaitės renginiams. Užsiėmimų metu taip pat formuojame komandą, geriname informacijos tarpusavyje perdavimą, stengiamės pažinti ne tik save, bet ir kitą komandos narį.

- Kokia Jūsų nuomonė apie savanorystę?

- Palaikau ir tikiu savanorystės idėja. Manau, savanoriavimas suteikia jaunam žmogui galimybę augti kaip asmenybei, save realizuoti. Šia veikla gali užsiimti kiekvienas, kuris nori daryti gerus darbus ir yra pasiryžęs prisiimti tam tikrą atsakomybę už savo veiklą.

- Savanorių grupė SAV‘as labai prisideda prie mokyklos gerovės. Kaip pati vertinate šių jaunų žmonių veiklą?

- Labai pozityviai. Tai iniciatyvūs, nuoširdūs, atsakingi, kūrybingi, smalsūs, nebijantys iššūkių ir naujovių žmonės. Aš savo mokiniais savanoriais labai didžiuojuosi!

Į klausimus atsako savanorių grupės SAV‘as narės Geisvilė Kirmilaitė ir Aurėja Klevinskaitė.

- Kas jus paskatino prisidėti prie mokyklos savanorių grupės?

Aurėja: Mane paskatino prisidėti mano buvusi auklėtoja. Esu jai labai dėkinga, nes susipažinau su tikrai nuostabia komanda.

Geisvilė: Mane paskatino noras išbandyti naują veiklą, praplėsti savo galimybes, išmokti naujų dalykų ir, žinoma, noras turėti daugiau patirties ir tobulėti pačiai.

- Ką jums reiškia galimybė savanoriauti?

Aurėja: Galimybė savanoriauti reiškia labai daug vien todėl, kad tai yra viena iš daugelio sričių, kurioje galima save išbandyti, atrasti savo stipriąsias bei silpnąsias savybes, tobulinti bendravimą ir iš viso to turėti puikių atsiminimų.

Geisvilė: Dabar galimybė savanoriauti man reiškia be galo daug. Tai tampa savotiška priklausomybe: tu ieškai naujų vietų, kur gali savanoriauti ir atiduodi tam daug laiko, pasakoji visiems, koks tai malonumas, ir visa tai tave džiugina.

- Ar esate bandžiusios ne tik organizuoti renginius, bet ir savanoriauti kitose srityse, pavyzdžiui, padėti beglobiams gyvūnams ar pan.?

Aurėja: Savanoriauti kitose srityse neteko, tačiau savanoriavimas mokykloje leido suprasti, koks tai reikalas, ir ta patirtis tikrai traukia išbandyti kitas savanoriavimo sritis.

Geisvilė: Taip, esu. Mano savanorystė prasidėjo mokykloje organizuojant Karjeros savaitę su Sav'as, o šiuo metu savanoriauju ir kitose organizacijose, esu savanoriavusi veikloje su nedideliais vaikais, šokių renginiuose ir t.t.

- Kokios patirties įgavote savanoriaudamos?

Aurėja: Savanoriaudama gavau iš tikrųjų daug, tačiau svarbiausia yra tai, kad susipažinau su nuostabiais žmonėmis, taip pat savanoriavimas skatino mokytis, planuoti laiką, laisviau bendrauti, spręsti įvairias problemas ir daug kitų dalykų.

- Kas labiausiai patiko savanoraujant?

Aurėja: Turbūt jau kartojuosi, bet labiausiai savanoriaujant man patiko kalbėtis su komandos nariais bei juoktis iš nepasisekimų renginių metu.

Geisvilė: Įgavau labai daug patirties: lavinau savo kalbėjimo įgūdžius, bendravimą, susipažinau su naujais žmonėmis, praplėčiau bendrąsias žinias, išmokau planuoti laiką, susitvarkyti su savo emocijomis ir puolančiu stresu ir čia tikrai dar ne pabaiga, kiekvieną kartą savanoriaudama gaunu vis daugiau. Žinoma, tai yra dėl to, kad savanorystė tarsi svarstyklės, kiek duodi, tiek gauni. Taip pat labai džiugina kitų žmonių šypsenos.

- Su kokiais sunkumais susidūrėte organizuodamos mokyklos renginius?

Aurėja: Iš tikrųjų, sunkiausia buvo nepamiršti, kur ir kada tu turi būti, kas kokius darbus turi atlikti, ir panašiai, tačiau tai yra puiki ir brangi pamoka. Tai yra galimybė tobulėti.

Geisvilė: Oo, tiesą sakant, jų buvo tikrai nemažai, bet džiaugsmo daugiau. Aišku, Sav'as nariai susidūrė su stresu, su nuovargiu, nemokėjimu planuoti laiko, bet to išmokome. Buvo nesklandumų su lektorių pristatinėjimu, publika, klausančia paskaitos, mokinių nepasitenkinimu, kodėl jie negali būti būtent šioje paskaitoje, ir, žinoma, kitomis problemomis, bet pažadame mokytis iš savo klaidų ir ši Karjeros savaitė bus dar geresnė, nes savanorystė padeda tobulėti žmogui!

Parengė Greta Bindokaitė, III A