Tą dieną 6–8 klasių mokiniams organizuotos tokios veiklos: vaizdinė pamoka „Lietuvos kariuomenės pristatymas“, praktinis užsiėmimas „Ginkluotės pristatymas“, aktyvusis užsiėmimas „Kareiviška rikiuotė“, sportinė kareiviškų rungčių šventė, filmo „Trispalvis“ peržiūra.

Į aktų salę susirinkusiems mokiniams kuopos vadas Marius Magyla vedė vaizdinę pamoką „Lietuvos kariuomenės pristatymas“. Jis pasakojo apie Lietuvos kariuomenės padalinius, kur jie įsikūrę. Taip pat rodė įvairias nuotraukas, kuriose įamžintos karių gyvenimo akimirkos, Lietuvos kariuomenės technika. Vaikams buvo įdomūs įvairūs dalykai, pavyzdžiui, kiek savanoriai uždirba, kaip anksti jie keliasi ir pan. Kuopos vadas skatino prisidėti prie savanorių. Mokiniai nustebo išgirdę, kad išbandyti kareivišką veiklą galima nuo 10 metų. Kuopos vadas Marius Magyla sakė, kad kariai vadovaujasi šiomis vertybėmis: patriotizmu, ištikimybe, pasiaukojimu, sąžiningumu, drąsa, pagarba, garbe, principingumu.

Mokyklos skaitykloje vykusiame praktiniame užsiėmime „Ginkluotės pristatymas“ mokiniai galėjo susipažinti su kariška ginkluote. Ją pristatė KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės 207 kuopos kariai savanoriai: vyr. eil. Eglė Kantautė, j. eil. Tautvydas Jarmala, j. eil. Dovydas Saročka, j. eil. Haroldas Sapožnikovas. Jie vaikams parodė bei patiems leido palaikyti įvairaus tipo ginklus: automatinį šautuvą „AK-4MT“, taiklųjį šaulio ginklą „FN SCAR“, kulkosvaidį „FN MAG“, prieštankinį granatsvaidį „CARL GUSTAV“. Visi mokiniai – ir mergaitės, ir berniukai – norėjo susipažinti su jiems dar nematytais ginklais.

Sporto salėje vyr. srž. Arvydas Ašmontas bei gr. Gytis Mordasas vaikus mokė kareiviškos rikiuotės. Iš pradžių vaikai buvo paskirstyti į dvi grupes. Tuomet sustojo dviem eilėmis ir kariai juos mokė įvairių komandų, pavyzdžiui, kairėn, dešinėn, aplink, lygiuot, ramiai! Mokiniams iš pradžių sunkiai sekėsi vykdyti komandas suktis ar apsisukti. Tačiau visi laikėsi kariškos drausmės ir stengėsi atlikti nurodymus.

Vėliau 6–8 klasių mokiniai skirstėsi į dvi grupes: vieni varžėsi estafetėse, kiti žiūrėjo Vytauto V. Landsbergio dokumentinį filmą „Trispalvis“, kuris skiriamas miško broliams ir seserims. Jame pasakojama apie Lietuvos partizanų laisvės kovas. Filme vienas iš buvusių partizanų Antanas Kasparavičius – Ąžuolas pasakė tokius žodžius: „Įvairiai mus vadino, okupantai ir jų stribai pakrikštijo mus banditais, buržuaziniais nacionalistais, savi žmonės vadino mus partizanais, miško broliais, miškiniais, žaliukais. Mūsų tikslas buvo išlaikyti partizaninį judėjimą tokį, kad apie jį galėtų atsiliepti tik su pagarba. Tas, kuris gerai pažįsta Lietuvą, jos būdą, jos istoriją, jos kančias, – tas supras ir mus.“ Šis filmas mokiniams suteikė žinių apie lietuvių kovą dėl savo šalies laisvės.

Kol vieni vaikai žiūrėjo filmą, sportiškiausi progimnazijos mokiniai varžėsi kareiviškų rungčių estafetėse, kurias vedė kūno kultūros mokytojas Remigijus Kaladė. Pirmoji rungtis buvo prisikabinus specialiais alpinisto karabinais leistis virve nuo vieno krepšio iki kito. Po to klasių komandos turėjo užsidėti ant pečių sunkias kuprines ir nuo suoliuko stora virve persikelti per patiestus čiužinius. Tada mokiniai su sunkiomis kuprinėmis turėjo pereiti per gimnastikos buomus.

Vėliau vienam iš komandos narių reikėjo atsigulti į specialius neštuvus, o kiti keturi komandos nariai turėjo nešti „sužeistąjį“. Atlikus visas užduotis buvo susumuoti rungčių rezultatai ir paskelbti nugalėtojai. Tarp 7–8 klasių pirmąją vietą užėmė 7a klasė, antri liko 8b klasės sportininkai, trečioji vieta teko 7b klasei. Tarp 6 klasių geriausiai rungtyniavo 6a klasė, antrąją vietą užėmė 6b komanda, treti liko 6c mokiniai.

Po neįprastų sportinių varžybų progimnazijos kūno kultūros mokytojas Remigijus Kaladė trumpai įvertino šį renginį: „Į sportines rungtis buvo įtraukti kariniai, turizmo elementai. Kliūtis reikėjo įveikti su nemenko svorio kuprinėmis, kuriose sukrauta visa karinė amunicija (rūbai, batai, apsiaustas nuo lietaus ir kt.). Vaikams teko nešti „sužeistąjį“ kariškais neštuvais, sliuogti virve prisikabinus su alpinistų karabinais. Girdėjau atsiliepimų, kad vaikams labai patiko šios netradiciškos varžybos. Tokie renginiai ugdo mokinių pilietiškumą. Vaikai turėjo galimybę sužinoti apie karinę tarnybą, kuri susijusi su šalies saugumu. Tikiuosi, kad mokiniai suprato, jog karys turi būti sveikas, stiprus, sąmoningas, pilietiškas, drausmingas.“

Progimnazijos laikraščio „Laiptai“ žurnalistės kalbino ir pilietinio, sportinio ugdymo dienos „Lietuva – tai aš“ renginiuose dalyvavusius mokinius. Sportiška 6b klasės mokinė Karolina minėjo, kad jai labiausiai patiko neįprastos rungtys su kariškais elementais, kadangi galėjo pasivaržyti su kitomis klasėmis. Taip pat sudomino Lietuvos kariuomenės pristatymas, nes ji svarsto, ar ateityje netapus karininke. Karolinai patinka, kad kariuomenėje daug sportuojama ir reikia ginti Lietuvą.

Jos bendraklasį Luką taip pat sudomino skaidrės apie Lietuvos kariuomenę. Jis sakė sužinojęs apie kareivių laipsnius, darbo užmokestį ir kad geriausios sąlygos tarnauti yra Klaipėdoje. Lukas suprato, kad tarnauti geriau savanoriu, o ne šauktiniu. Berniukui taip pat patiko apžiūrėti karių ginklus – šautuvą „AK-4MT“ taikliojo šaulio ginklą, granatsvaidį. Jis mano, kad toks susitikimas su kariais naudingas mokiniams, nes jie sužino apie kariuomenę, gali įsivaizduoti, ką kariai atlieka įvairiose misijose.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirto renginio organizatorė progimnazijos istorijos mokytoja Daina Volkevičienė mokyklos laikraščiui „Laiptai“ sakė: „Vasario 16-oji – mūsų tautos ir laisvės simbolis. Progimnazijos bendruomenėje didelis dėmesys yra skiriamas pilietiniam ugdymui. Mes mokome vaikus branginti iškovotą laisvę ir ankstesniųjų kartų palikimą, puoselėti valstybingumą, atlikti pilietines pareigas. Džiaugiamės galėdami Vasario 16-ąją paminėti kitaip.“

Roberta Varnauskaitė, Miglė Stučinskaitė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos laikraščio „Laiptai“ žurnalistės