Reikalingiausias žodis – ačiū

Nemažas skaičius mokinių (75) mano, kad reikalingiausias bendraujant gimtąja kalba yra žodis ačiū. Kitas labai svarbus vaikams žodis yra mama, kuriuo jie kreipiasi į brangiausią žmogų pasaulyje. Taip pat reikalingi, mokinių manymu, pasisveikinimo žodžiai – dažniausiai minėtas labas. Kiti balsų skaičiumi išsiskyrę reikalingiausi žodžiai buvo šie: šeima, prašau, atsiprašau, maistas, draugystė, draugas, draugaujame, meilė, Lietuva, tėtis, myliu, laisvė, sveikata, gyvenimas, namai. Jie parodo, kas vaikams gyvenime yra reikšminga.

Rinkdami reikalingiausią žodį mokiniai siūlė ir su mokykla bei savo ateitimi susijusius žodžius (mokykla, pamokos, mokytoja, mokytis, mokslas, išsilavinimas, ateitis), ir jiems svarbias vertybes, sąvokas ar jausmus pasakančius žodžius (taisyklės, pareiga, pagalba, nuolankumas, laisvė, vienybė, svajonė, gerumas, gėris, džiaugsmas). Be to, tarp reikalingiausių žodžių paminėti ir trumpi, ne itin vaizdingi, bet išties dažnai vartojami žodžiai – ne, taip, gal, tuoj, labai. Buvo siūlyti ir tiesiogiai su kalba susiję žodžiai – raštas, kalbėjimas, abėcėlė, žodžiai. Taigi nuspręsti, kuris žodis reikalingiausias, vaikams buvo nelengva. Gal, kaip pastebėjo vienas mokinys, tai tiesiog geras žodis?

Gražiausi žodžiai – ačiū, meilė, mama

Padėkos jaustukas ačiū gražiausias atrodė 59 mokiniams, dar keli siūlė žodžius dėkoju, dėkui. Žodį meilė gražiausiu pripažino 41 mokinys. Su pastaruoju žodžiu artimai susijęs ir žodis mama, kurį siūlė 33 vaikai. Dažnumu išsiskyrė vaikų užrašyti gražūs žodžiai: myliu, Lietuva, šeima, tėvynė, vasara, Paukštelis, draugai, draugystė, nuoširdumas. Beje, tarp gražiausių žodžių siūlyti ypatybių, jausmų, būsenų pavadinimai: laisvė, pasitikėjimas, meilumas, džiaugsmas, šiluma, švelnumas, laimė, ištikimybė, atsidavimas, ilgesys, laisvė, svajonė, rūpestis, mandagumas, vienybė.

Mokiniai minėjo ir konkrečius daiktavardžius: jūra, Velykos, ežeras, žiema, pavasaris, naktis, mėnulis, muzika, gėlė, rožė, kačiukas, šuniukas, senamiestis. Ko gero, renkant gražiausią lietuvišką žodį mokiniams buvo svarbu ne tik žodžio skambesys, reikšmė, bet ir asociacijos, kurias tas žodis kelia.

Gražiausius prisiminimus keliantis žodis – vasara

Tai patvirtino 58 mokiniai. Tarp šios grupės žodžių dažnai minėti ir šeima, meilė, mama, draugai, atostogos, vaikystė, tėtis, tėvynė. Taip pat buvo nemažai žodžių, įvardijančių konkrečias šalis, miestus: Kroatija, Lenkija, Egiptas, Vokietija, Anglija, Paryžius, Palanga, Kaunas, arba daiktus, kurie siūliusiam žmogui ką nors primena: kompiuteris, traukinukas, kamuolys, dviratis, troleibusas bei kt. Minėti ir žodžiai, kuriuos galima sieti su mokiniams gražiausius prisiminimus keliančiu žodžiu vasara, būtent: gėlės, bitė, jūra, dangus, gamta, vanduo, plaukimas, maudynės, liepa, saulė, šiluma. Gražiausius prisiminimus keliantys žodžiai rinkimuose išsiskyrė įvairove, ir tai nenuostabu, nes prisiminimai susiję su asmenine patirtimi, o ji kiekvieno yra skirtinga.

Progimnazijoje vykę gražiausio, reikalingiausio, gražiausius prisiminimus keliančio lietuviškų žodžių rinkimai paskatino mokinius įvertinti savo kasdienę kalbą, vertybes, patirtį. Ir priminė – visada malonu girdėti gerus ir gražius žodžius.

Jolita Mickienė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos laikraščio „Laiptai“ vadovė, Gabija Baužaitė, laikraščio „Laiptai“ žurnalistė