Kad komandos turėtų pavadinimus, reikėjo pasirinkti lapus, kuriuose buvo spaudos draudimo laikotarpiu veikusių knygnešių draugijų pavadinimai – Garšvių, „Sietynas“, „Aušrinė“, „Daukanto manta“, „Akstinas“, „Atgaja“. Jais ir pasivadino mokinių komandos.

Iš pradžių renginyje dalyvavę mokiniai dalinosi į dvi grupes, kad atliktų orientacines užduotis mokyklos teritorijoje ir virtualioje aplinkoje. Orientacinėse varžybose mokyklos teritorijoje mokiniai gavo žemėlapius su pažymėtais postais ir turėjo surasti paslėptas „knygas“. Šioje rungtyje geriausiai sekėsi Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos 5d, 5a, 6c klasių komandoms.

Virtualios orientacinės varžybos vyko informacinių technologijų kabinete. Ši rungtis buvo kiek sunkesnė: mokiniai turėjo pagalvoti, naudotis internetu, kad rastų reikiamą informaciją. Užduotys buvo susijusios su knygnešiu Jurgiu Bieliniu, draudžiamos spaudos platintoju Mikalojumi Katkumi, slaptosiomis mokyklomis ir kt.

Po orientacinių varžybų, komandoms pailsėjus, vyko dar viena praktinė užduotis. Mokiniai turėjo atlikti užduotis, kurias surinko postuose mokyklos teritorijoje. Vaikams reikėjo perskaityti spaudos draudimo laikotarpiu gyvenusių garsių žmonių pavardes, užrašytas graždanka, raidžių margumyne rasti žodžius, susijusius su knygnešyste, datoms priskirti įvykius ir kt. Šioje rungtyje geriausiai sekėsi svečiams iš Kėdainių „Ryto“ progimnazijos 6c klasės.

Renginio metu mokiniai sužinojo daug naujos, įdomios, naudingos informacijos apie knygnešius. Komandų paklausus, kas buvo sunkiausia, didžioji dalis atsakė, kad orientacinės varžybos virtualioje erdvėje. Tačiau laikas praėjo nepastebimai greitai ir visų nuotaika išliko puiki. Labiausiai džiaugėsi Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos 6c klasės mokiniai, nes varžybose jiems sekėsi geriausiai. Ši komanda buvo pasivadinusi Garšvių knygnešių draugijos vardu (spaudos draudimo metu tai buvo didžiausia ir garsiausia Lietuvoje veikusių draugijų).

Renginio pabaigoje visoms klasių komandoms įteiktos mokyklos direktorės Terezos Sotnik padėkos, o Kėdainių krašto muziejus dovanojo nemokamą apsilankymą muziejuje.

Kamila Taučaitė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos laikraščio „Laiptai“ žurnalistė