Bendrystės jausmą stiprino įvairios šventės metu organizuotos veiklos. Viena iš laukiamiausių – tėvų valanda. Pirmąją pamoką progimnazijos mokiniams vedė tėveliai, kurie vaikams perdavė savo patirtį ir žinias, tad pamokų temos buvo labai įvairios. Pradinių klasių mokinukus jų tėveliai mokė gaminti įvairius rankdarbius, piešti, diskutavo su vaikais apie saugumą kelyje, mokykloje, viešose vietose, pasakojo apie policininko darbą, skatino laikytis sveikos gyvensenos įpročių.

Vyresnių klasių mokiniai taip pat nenuobodžiavo kūrybiškose ir informatyviose tėvų pamokose: mokėsi mezgimo paslapčių, gaminti kalėdinius atvirukus, susipažino su naujomis technologijomis gaminant lėles, žaidė savo tėvų vaikystės žaidimus, klausėsi įspūdžių apie gyvenimą Airijoje, sužinojo apie gyvūnų augintinių priežiūrą, diskutavo apie psichologinį kontaktą profesinėje veikloje.

Tėveliai buvo puikūs mokytojai – jie atsakingai ruošėsi pamokoms, įdomiai organizavo mokinių darbą, motyvavo juos staigmenomis. Štai 6 d klasėje viešėjusi Živilė Šumskienė pamoką pradėjo žaidimu, kuris suteikė galimybę palyginti žmogaus ir gyvūno savybes. Iš bendraklasio Lauryno mamos vaikai išgirdo pasakojimų apie veterinarijos studijas, farmacininkės darbą, įdomių faktų apie gyvūnus, jų priežiūrą, atlikę testą sužinojo, kokį gyvūną jiems geriausia auginti.

Pamoka mokiniams patiko dar ir tuo, kad vietoje namų darbų jie gavo dovanėlių savo augintiniams. 7 a klasėje mezgimo patirtimi su vaikais dalinusis Dana Morozovienė sakė, kad rankdarbiai ir psichologiškai nuramina, ir dvasiškai augina žmogų. Bendruomenės šventėje dalyvavusi septintokės Oksanos mama asmeniniu pavyzdžiu mokiniams parodė, kad gyvenime žmogus atranda save ne tik moksle ar darbe, bet kūrybinėje, visuomeninėje veikloje.

Daug gerų emocijų progimnazijos mokiniai patyrė ir sporto bei intelektualiose varžybose – vienodai garsiai aidėjo sirgalių palaikymo šūksniai ir aktų salėje klasių komandoms dalyvaujant protų mūšyje, ir sporto salėje žaidžiant kvadratą.

Vienas iš pagrindinių Bendruomenės dienos akcentų – popierinių lėlių gamyba. Mokiniai ir mokytojai spalvino ar kita technika puošė popierinę figūrėlę su savo veido atvaizdu, stengdamiesi vaizdu perteikti savo išskirtinumą. Po šventės pagamintos popierinės figūrėlės susijungs į vieną būrį – aktų salėje bus parengta Bendruomenės siena, simbolizuojanti progimnazijos narių bendrystę ir kartu individualumą.

Renginio pabaigoje į aktų salę susirinkusius mokinius ir mokytojus pasveikino mokyklos direktorė Tereza Sotnik, linkėdama būti geranoriškiems, draugiškiems, atidiems vienas kitam, gerbiantiems šalia esantįjį. Direktorė pasidžiaugė naujai užgimusia švente, pastebėjo, kad progimnazijos bendruomenė ne tik mokiniai ir mokytojai, bet ir visi mokyklos darbuotojai, kurie šventės metu dirbo savo kasdienį ir labai reikalingą darbą, taip pat tėveliai, kurių linkėjimus progimnazijai direktorė perskaitė. Istorijos mokytoja Daiva Ribikauskienė šventės dalyviams kalbėjo, kad mokykla jungia ne tik skirtingas kartas, patirtį, sugebėjimus, mokykla jungia dabartį ir praeitį. Mokytoja bendruomenės nariams priminė mokyklos istoriją, ją kūrusias asmenybes.

Šventės dieną mokiniai mąstė ne tik apie bendrystę progimnazijoje, bet ir siekė dėmesiu bei atjauta dalytis su Kėdainių žmonėmis. Pradinių klasių mokiniai renginio metu gamino kalėdinius žaisliukus, kuriuos dovanos Josvainių socialiniame ir ugdymo centre gyvenantiems seneliams. Juk atidumas ir pagarba šalia esančiajam – tai vertybės, kurios stiprina bendruomeniškumo jausmą.

Jolita Mickienė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos laikraščio „Laiptai“ vadovė