Projekte dalyvauja mokyklos partnerės iš šešių Europos šalių – Prancūzijos, Italijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Slovakijos ir Lietuvos.

Projektas truks trejus metus. Jo tikslas skatinti mokyklos bendruomenės narius plėtoti sveiką gyvenseną, aktyviai sportuoti, susipažinti su įvairiais organinio ir ekologiško ūkininkavimo bei organinių ir ekologiškų produktų panaudojimo būdais projekto partnerių šalyse, pažinti naujas kultūras ir papročius, pasidalinti patirtimi, mokytis vieniems iš kitų.

Lapkričio mėnesį Didžiojoje Britanijoje Birmingemo mieste, Waverley mokykloje, vyko pirmasis projekto partnerių susitikimas. Panemunės pagrindinei mokyklai jame atstovavo anglų kalbos mokytoja Lilija Mikalauskaitė-Džiumajeva ir sveikos gyvensenos mokytoja Vilma Sinkevičienė. Tai buvo trijų dienų darbo vizitas, kurio metu susipažinome su projekto partneriais, aptarėme tolimesnes projekto veiklas, pasiskirstėme darbus.

Waverley mokykloje stebėjome įvairių dalykų pamokas: anglų kalbos, matematikos, istorijos, dailės, tikybos. Kiekviena pamoka čia trunka vieną valandą. Penkios minutės skirtos tam, kad mokiniai tarp pamokų pereitų iš vieno kabineto į kitą, pusantros valandos – pietų pertraukai. Visose stebėtose pamokose pajutome draugišką ir šiltą atmosferą.

Pastebėjome, kad mokykloje vyraujantis mokymo metodas – mokytojo ir mokinių diskusija bei aptarimas, kurio metu pakartojamos išmoktos temos ir mokomasi naujų. Dauguma mokyklos mokytojų dirba nenaudodami vadovėlių, reikiamos medžiagos ieško, kaip jie patys teigia, interneto platybėse. Puikiai įrengtos mokyklos patalpos padalytos į tris korpusus: pradinių klasių, gamtos mokslų ir humanitarinių dalykų.

Visi mokiniai Waverley mokykloje dėvi uniformas, nesinaudoja mobiliaisiais telefonais pamokų ir pertraukų metu. Pašaliniams asmenims patekti į mokyklą sudėtinga. Iš fojė į mokyklos patalpas veda dvejos stiklinės koduotos durys, kurių kodai žinomi tik tam tikriems mokykloje dirbantiems asmenims, o į mokyklą atvykę lankytojai gauna mokyklos svečio kortelę, registruojamas jų atėjimo ir išėjimo laikas. Mokykloje puikiai įrengta sporto salė, gerai prižiūrimi futbolo ir lauko teniso aikštynai šalia mokyklos.

Laisvalaikiu, kurio turėjome nedaug, aplankėme įspūdingą Birmingemo miesto biblioteką, pasivaikščiojome po Viktorijos aikštę, esančią miesto centre, grožėjomės Birmingemu plaukiodami laiveliu miesto kanalais.

Namo grįžome pilnos įspūdžių, praplėtusios savo akiratį, nekantraudamos pradėti pasiruošimo darbus kitam projekto susitikimui, į kurį vyksime kartu su savo mokiniais.

Lilija Mikalauskaitė – Džiumajeva, Alytaus Panemunės pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytoja metodininkė