Vilniaus senamiestis jau prieš 19 metų buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Čia įrašytiems objektams yra taikomas išskirtinis dėmesys. Norėtųsi tikėti, kad siekiama apsaugoti ne tik senąją Vilniaus architektūrą, bet ir čia esančią dvasią, kurią sukuria ta pati architektūra, žaliosios zonos ir šviesa. Vis dėlto, dienos metu šviesus ir patrauklus senamiestis tamsiuoju paros metu tampa vieta, kurioje tikrai nesinori būti.

Gyvenu miesto širdyje, Vilniaus gatvėje, jau daugybę metų ir stebiu, kaip žmonės elgiasi. Dienomis čia pamatysi įprastą gyvenimą, kuriam daugiau spalvų suteikia nemaži srautai turistų. Bet tik sutemus iš senamiesčio gatvių visi vaikštinėjančių žmonių srautai dingsta ir į jų vietą stoja jaunimas nusiteikęs rimtai vakarot. Triukšmui jautrus nesu, todėl užsidaręs langus ilsiesi. 

Bet tai, ką randi anksti ryte atsikėlęs, – šokiruoja. Kiemai ir bromai pernakt tapę tualetais, nuorūkos ir šiukšlės absoliučiai visur, o dar kur nors prie Sveikatos ministerijos ir privemta. Pabandykite kada šeštadienį arba sekmadienį iš paties ryto pasivaikščioti po senamiestį. Šis savaitgalis nebuvo niekuo išskirtinis ir pakilęs ryte pamačiau tą patį tik prie to dar prisidėjo keletas „trūkusių“ abiturientų ir kelios susivėlusios, „nubėgusiu“ makiažu ir po gatves basomis lakstančios abiturientės. 

Tuomet man kilo klausimas, kodėl visų klubų, pub‘ų, barų reikia senamiestyje? Besisklaidantis jaunimas gasdina kitus žmones, kurie išėjo pasivaikščioti ir pajausti senamiesčio. Kokį įspūdį gali susidaryti atvykę miesto svečiai, pamatę tokią betvarkę pas mus senamiestyje? Senasis Vilnius galbūt ir išliks, bet, bijau, kad neliks to jausmo, nes negali pamatyti, kaip atrodo senamiestis naktimis. Taip pat įdomu, ar reikalinga tokia koncentracija linksmybių vietų miesto širdyje, kur turėtų išlikti mūsų miesto identitetas. Talinas su tuo puikiai susitvarko ir ten su didžiausiu malonumumu išeinu tamsiais vakarais pasivaikščioti po senamiestį. 

Tad gal laikas pradėti žvelgti į ateitį daugiau nei kelis mėnesius į priekį? Žiūrėkime, kaip ir kokioje aplinkoje gyvens mūsų vaikai ir anūkai. Tik mes galime kurti jiems darnią ir harmoningą aplinką, tad turime nenusigręžti ir nuo mūsų aplinkos, skatinkime išlaikyti savo vertybes ir neskubėkime visko parduoti ir atiduoti pelno siekiantiems asmenims. Nežinau priežasčių, kodėl nėra ribojamas pasilinksminimo vietų skaičius Vilniaus senamiestyje, bet žinau, kad jeigu taip ir toliau, tai naktinis senamiesčio gyvenimas taps didžiule problema.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!