Na, gerai, sutinku, kad kai kuriems šie mokslai išties taps gyvybiškai svarbūs, nes anie taps gerbiamais gydytojais ar genų inžinieriais. Tik su viena sąlyga – jei patys išgyvens iki profesinio amžiaus.

Jei išgyvens, vėliau jų laukia dar daugiau iššūkių. Metai po metų mušame lietuviškuosius antirekordus ir šimtai mūsų šalyje kenčia nuo blogai pasibaigiančios depresijos.

Viskas prasideda šiandien

Bet grįžkime į čia ir dabar. Visas pasaulis pyška poška apie emocinio intelekto (EQ) svarbą, kuri jau dabar savo svoriu persveria IQ. O mokyklose vis dar dešimtbalėje skalėje vertiname vaiko protingumo lygį. Nes čia viskas paprasta ir išmatuoti lengva.

Tačiau kuo toliau, tuo bus sudėtingiau. Vis svarbiau bus, kaip vaikas sugeba dorotis su savo emocijomis, kaip jis sugeba skaityti kitų žmonių emocijas ir jas atliepti. Taip pat – kokiu būdu atrasti efektyviausią komunikaciją, vystant bendrus projektus su parinktais klasiokais. O svarbiausia – kaip reaguoti į gautą žemą įvertinimą.

Panikuoti, graužtis, palaidoti motyvaciją? O gal užsimerkti, dešimt kartų giliai įkvėpti – iškvėpti pilvu, išgerti dvi pilnas stiklines vandens skaičiuojant kiekvieną gurkšnį ir tą akimirką nepriimti sprendimų? Nes tie sprendimai nebus išmintingi.

Nurimus – išanalizuoti, kodėl buvo įvertintas taip prastai ir užkurti vidinę motyvaciją, stengiantis įrodyti sau, o tuo pačiu – ir mokytojai, kad gali geriau. Ir kai pasieksi tą geriau, svarbu mokėti pasidžiaugti ir save kukliai apdovanoti.

Viskas šiandien ir baigiasi

Mokyti emocinės higienos yra gyvybiškai svarbu. Tačiau pažvelgus, kas turėtų to mokyti, pasidaro graudu. Tai būtent ta pati rizikingiausia grupė asmenų – vyresnio bei garbaus amžiaus mokytojai. Jiems patiems žūtbūt reikia emocinės pagalbos.

Tai žmonės, neskiriantys psichiatro nuo psichoterapeuto, jau nekalbu apie susigaudymą terapijų kryptyse ir tai, kur ieškoti pagalbos. O dar blogiau, jog dauguma net neįtaria, tokią pagalbą galintys gauti.

Kruvino raudonumo uoga ant torto – gėda. Gėda pripažinti sau ir kitiems, kad susiduri su sunkumais. Ką žmonės pagalvos? Aš atsakysiu, ką jie pagalvos: „Man irgi reikia pagalbos, norėčiau ir aš ją gauti.“

Visiems mums neretai reikia emocinės pagalbos, išklausymo ir profesionalių patarimų. Retkarčiais – net vaistų. Ir gauti to, ko reikia tada, kai reikia – yra gyvybiškai svarbu.

Išdrįskime būti silpnais

Jau nereikia net vardinti, kiek nerimo dabartinė situacija transliuoja mūsų smegenims. Artėjantis tamsus ir lietingas periodas mūsų smegenų biochemijai nebus pagalbininkas, anaiptol. O kur dar patyčios mokykloje, vėliau – darbe, vėlesniame amžiuje – dėl pajamų ir užimtumo.

Tad išdrįskime būti silpnais, pasikalbėti su kits kitu apie mus kamuojančius rūpesčius ir jausenas. Tokiu būdu išsivaduosime iš spaudžiančių psichologinių kaukių, tad ir tosios ant burnos nebus tokios nepatogios.

Būti silpnu yra mūsų pamatinė teisė, tik reikia šiek tiek drąsos. To mūsų mylimiems pedagogams ir mokyklinukų tėveliams ir linkiu – tik jūsų drąsa ir autentiškumas gali išugdyti ateities lyderius.

Be kompleksų ir be patyčių. Be kančios ir be minčių apie pasitraukimą. Tad ir pilnaties šviesa bus veikiau romantiška, nei mistiška.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.


***

Papasakokite, koks jums šis rugsėjis. Galbūt dėl koronaviruso grėsmės mokykloje padaugėjo apribojimų? O gal jūsų vaikas patiria sunkumų ar priešingai – sekasi puikiai? Pasidalinkite savo istorija su skaitytojais kad ir anonimiškai – laiškus bei asmeninius pasakojimus siųskite adresu pilieciai@delfi.lt

Populiarių „Piliečio“ pasakojimų autoriai apdovanojami knyga. Kviečiame susipažinti su mūsų knygų lentynos naujovėmis.

Leidyklos „Alma Littera“ naujovės.

John Fowles „Danielius Martinas“ – patiks rimtesnių romanų ir modernios literatūros skaitytojams. Pagrindinis romano herojus – savo karjera ir gyvenimu nusivylęs Holivudo scenaristas. Vieną dieną Danielius gauna žinutę iš sunkiai sergančio savo jaunystės bičiulio Entonio, prašančio sugrįžti į Angliją atsisveikinti. Danielius nusprendžia vykti.

Po daugybės metų vėl išvydus Džeinę, Danieliaus širdyje atgyja seni jausmai. Jis įkalba ją vykti kartu į Egiptą. Ši kelionė jiems abiems tampa kelione į save. Per savo herojus autorius bando atsakyti į klausimą – ar įmanoma iki galo pažinti tiek kitą žmogų, tiek save patį?

Leidyklos „Alma Littera“ naujovės.

Santa Montefiore „Slaptos valandos“ – Patiks ieškantiems romantiškų ir dramatiškų istorijų, Santa Montefiore gerbėjams. Aretusa Kleiton visuomet gaudavo tai, ko trokšta. Ji palieka netikėtus nurodymus, ką daryti jai mirus. Ją laidoti ne Amerikoje, prabangioje rytinėje pakrantėje, kur ji ir jos vyras gyveno ir užaugino vaikus. Aretusa nurodo jos pelenus išbarstyti Airijoje, atokioje vietoje kalnuose prie jūros.

Aretusos dukra Fei žino, kad motina gimė skurdžioje šeimoje ir viena išvyko iš Airijos, kad pradėtų naują gyvenimą Amerikoje. Kur dabar jos šeima? Ar ji tikrai atskleidė visas savo išvykimo priežastis? Ir kas yra tas slaptas didelės dalies Aretusos turto paveldėtojas? Fei išvyksta į nuostabaus grožio Balinakilio kaimelį, pasiryžusi įvykdyti paskutinę motinos valią ir išsiaiškinti jos šeimos paslaptis...

Leidyklos „Alma Littera“ naujovės.

Indrė Trusovė „Sveika ir gardu“ – receptų visai šeimai knyga. Patiks bestselerio „Ant medinės lentelės“ knygos auditorijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)