Čia daugiau kalbu apie Lietuvos Šimtmečio Vėliavų pakėlimo ceremoniją Daukanto aikštėje ir mažą, bet labai didelę techninę klaidą, kai tūkstančiai vilniečių ir Vilniaus svečių atvyko atvira širdimi pasidžiaugti Lietuvos Respublika ir jos Nepriklausomybės jubiliejumi.

Deja, atšvęsti ir pasidžiaugti švente galėjo ne visi, nes Prezidentūros kanceliarija, kuri, kaip suprantu, organizavo šią Vėliavos pakėlimo ceremoniją, nepagalvojo, kad vis dėlto tai Lietuvos Valstybingumo šimtmetis, o ne šimtadienis ir kad susirinks tūkstančiai patriotiškai nusiteikusių žmonių ir nusprendė padaryti taip, kad dauguma žmonių, kurie susirinko prie Daukanto aikštės, o būtent jos šonuose ir prieigose, negalėjo nei matyti šios ypatingos šventės, nei girdėti, ką kalba Prezidentė ir renginio vedėjas.

Labai keista buvo matyti, kad Lietuvos Šimtmečio renginiui Prezidentūros kanceliarija pasirūpino tik dviem LED ekranais ir garso kolonėlėmis aplink centrinę renginio zoną. Žmonės stovėję šalia Daukanto aikštės, ant kelio, ant šaligatvių prie Šv. Kryžiaus bažnyčios, Marijos Nekaltojo Prasidėjimo seserų Šv. Kryžiaus namų, Skapo, Liejyklos gatvių prieigose, ar kiti, kurie stovėjo visiškai šalia Daukanto aikštės, ant pievelės ir kelio, dauguma jų negalėjo nei girdėti, nei matyti, kas vyksta Prezidentūros aikštėje švenčiat savo šalies Šimtmetį.

Nereikia juk baigti Harvardą, kad suvoktum, jog tokia proga net ir Prezidentūra gali sau leisti išsinuomoti ne du, o bent jau keturis ar aštuonis LED ekranus, pastatyti daugiau garso kolonėlių ne tik centrinėje zonoje, bet ir tarp gausiai susirinkusių žmonių, kurie nusipelnė kartu su visais švęsti Lietuvos šventę. Kaip jautėsi senjorai ir paaugliai, šeimos su mažais vaikais, kurie atėję neturėjo galimybių šio iškilmingo renginio nei pamatyti, nei išgirsti, nei iš širdies pasidžiaugti nepakartojama Šimtmečio Vėliavų pakėlimo ceremonija, nei pamatyti, kaip žygiuoja Lietuvos kariai, kaip mūsų nuostabią šalį sveikina Latvijos, Estijos, Islandijos, Suomijos, Lenkijos, Gruzijos, Ukrainos, Vokietijos prezidentai ir karališkos šeimos nariai iš Švedijos, kaip istorinį sveikinimą sako prezidentė Dalia Grybauskaitė...

Kita vertus, didelio čia daikto, nesimatė, tai nesimatė, galėjo tie žmonės eiti namo ir viską žiūrėti per televizorių, tik gaila, kad toks požiūris griauna šventės žavesį ir mūsų vienybę, o Prezidentūros kanceliarijos atžagarus nepasiruošimas ir neprofesionalumas dar kartą parodo, kad dažnai valdžios institucijoms nelabai ir terūpi nei techninis, nei emocinis Lietuvos piliečių komfortas ir gerovė, net švenčiant tokias unikalias ir nepakartojamas Lietuvos istorijos datas.

Ačiū Dievui, chorui ir Merūnui, kad nors girdėjosi Lietuvos himnas ir „Lietuva brangi”.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Komentuoja Prezidentės spaudos tarnyba:

Rengiantis šimtmečio minėjimui buvo įdėta daug pastangų, kad ceremonija S. Daukanto aikštėje būtų girdima ir matoma kuo didesniam skaičiui žmonių. Prezidentūros balkone ir skverelyje prie medžių pastatyti du dideli LED ekranai, garso sistemą sudarė 20 garso kolonėlių (iš viso 14 kW), 20 mikrofonų kalbėtojams ir atlikėjams.

Tačiau apsilankiusiųjų skaičius viršijo visus lūkesčius. Rekordiškai daug žmonių (preliminariais skaičiavimais galėjo siekti iki 6000) netilpo į aikštę, užtvindė šalia esančias senamiesčio (Skapo, Liejyklos) gatveles. Dėl tokios situacijos daliai žmonių iš tiesų buvo apribotas renginio matomumas ir girdimumas.

Prezidento kanceliarija atsiprašo dėl nepatogumų ir dėkoja šventės dalyviams už pastabas – į jas būtinai bus atsižvelgta ieškant dar geresnių sprendimų ateinančiuose renginiuose.