1. Buvome perspėti, kad tėvai galės padėti apsirengti vaikams tik pirmuosius kartus. Vėliau vaikai turėtų eiti vieni. Gal tai ir įmanoma, aš už savarankiškumą, bet kaip 4-mečiui pasiekti aukštesnes spinteles? Kaip išeiti iš dušų zonos, jei apyrankę reikia nuskaityti taip pat nepasiekiamame aukštyje? Kaip išsidžiovinti plaukus, kai fenas vėlgi yra virš galvos? Galų gale, ar tikrai manote, kad visi 4-6 metų vaikai pažįsta skaičius ir ras tinkamą spintelę? Taip pat, kaip jie vieni turi spėti viską susitvarkyti per 15 minučių ir užsidėti kepurėles bei akinius?

2. Mamoms su berniukais buvo pasakyta, kad berniukus turi lydėti tėčiai (ir, matyt, atvirkščiai), nes iškyla klausimas į kurią rūbinę eiti. Tai yra visiška diskriminacija. Ar vienišos mamos su berniukais tada iš viso neturi galimybės lankyti baseino?

3. Vėliau, einant iš baseino į dušus, prižiūrėtojas nenorėjo mūsų (moteris + berniukas) įleisti į moterų dušus ir liepė eiti į šeimos persirengimo rūbinę, apie kurią nebuvome informuoti. Jau išeinant iš baseino, apie tai užsiminėme registratūroje ir ten pasakė, kad šeimos rūbinėje yra labai ribotas spintelių skaičius ir ten leidžia šeimas, o ne į plaukimo pamokas atėjusius. Kodėl nėra bendro sutarimo šiuo klausimu?

4. Labai nustebino mokymo metodika. Jau pirmoje pamokoje vaikai beveik visą laiką praleido 2 m gylio baseino takelyje. Po treniruotės dauguma drebėjo, nes mažiau mokantys, arba iš viso pirmą kartą atėję į plaukimo pamoką tiesiog plūduriavo ir stipriai sušalo nejudėdami. Nesu ekspertė, bet manau, kad tokios amžiaus grupės vaikai turėtų būti mokomi kitaip, palaipsniui ir nesuformuojant jiems plaukimo baimės, kurios iki tol neturėjo. Ar neįmanoma padaryti pertraukų ir pan.? Treneriai taip pat mažai atsižvelgė į drebančius ir norinčius išlipti vaikus, su ašaromis akyse, nes „reikia grūdintis ir nebedaug liko“.

5. Po treniruotės, vaikams nuėjus į pirtį, sušilti nuo nevaldomo drebulio taip pat buvome perspėti, kad turime būti tribūnoje, o ne lakstyti paskui vaikus, kurių šiaip jau niekas neprižiūri. Ir dar gavome pastabą, kad kokie mūsų vaikai neišauklėti, jei nėra supratingi patys, jog pirtyje gali iškepti. Primenu, kad kalbu apie 4-6 metų vaikus.

Manau, jeigu jau yra organizuojamos pamokos tokio amžiaus grupei tai ir sąlygos tam turėtų būti apgalvotos ir tinkamos. Labai tikiuosi, kad į tai bus atsižvelgta ir kiti vaikai susidurs su mažiau problemų. Mano vaikas labai laukė šių pamokų ir nebijojo baseino, bet po dviejų pamokų yra stipriai įsibaiminęs ir praradęs motyvaciją.

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.

Komentuoja Mokymo plaukti projekto vadovas Ignas Vaičaitis

Naujai atidaryto baseino atstovas atsakė į išsakytas moters pastabas.

1. Registratūroje dirbančios darbuotojos visuomet duoda mažiems vaikams apatinių spintelių raktelius. Tikrai, pasitaiko, gali būti, kad netyčia būtent šiai mamytei nebuvo duotas reikiamas, žemiau esančios spintelės raktelis.

Jau sprendžiame skaitytuvų problemą ir šią savaitę jie turėtų būti pakeisti ir atsiras žemiau. Tuo pačius mažiausius visada pasitinka treneriai, ir pasirūpina, kad jie patektų į treniruotę iš dušų ir pagelbėja jiems rūbinėse. Kita vertus 15 minučių yra pakankamas laiko tarpas, ilgametė patirtis rodo, įvairiuose baseinuose liudija, kad viskam užtenka ir trumpesnio laiko. Ryte besimokantys plaukti antrokai, nors šiek tiek vyresni vaikai viską kuo puikiausiai suspėja. Kepurėlės ir akinukų užsidėjimas, išmokus trunka iki 20 sekundžių.

Pasikalbėsiu su treneriais ir registratūra, kad dar papildomą laiką leistų tėvams asistuoti. Viską išmokus tai yra labai paprastas procesas. Pradžioje natūralu pasitaiko įvairių nenumatytų situacijų.

2. Tai yra baseino ar, bet kokio persirengimo kambario etiketas. Mes turime šeimos rūbines, kur šiuo atveju, pirmus kartus galima mamoms asistuoti savo vaikus prieš treniruotes.

3. Registratūros darbuotojos dėl klientų gausos, galbūt ne visada gali kiekvieno paklausti apie visus poreikius, todėl, jei tėveliai nepasiteirauja patys apie galimybes perrengti savo atžalas, mums yra sudėtinga tai nuspėti patiems. Paprastai tėvai iš anksto teiraujasi ir tuomet vietoje jiems yra suteikiami visi atsakymai. Bendras sutarimas yra toks, kad padėti persirengti sūneliui ar dukrytei galima šeimos rūbinėje. Specialiai tam būtent Fabijoniškių baseine buvo įrengta šeimos rūbinė.

4. Trenerių pasirinkta metodika yra paremta ilgamete patirtimi ir LPF mokymo plaukti rekomendacijomis, kokia reikalinga ir būtina mokant vaikus plaukti. Su laiku vaikai pripras, ir šalčio nebejaus. Viskas idealu pirmą pamoką nebūna, vaikai nėra pripratę prie naujos aplinkos ir tai natūralu. Vanduo yra kitokia terpė, nei jie yra pratę, kur reikalingas pripratimas, grūdinimasis ir kt. Viskas vyksta palaipsniui, ir neabejoju, pavasarį neatsistebėsite vaikų pažanga. Viskas vyksta mažais žingsniukais.

Moteris taip pat buvo informuota ir išsamesniu laišku, kas ir kodėl dėl mokymo plaukti proceso:

Vaikai tikrai nėra gasdinami, niekas neturi tokių blogų intencijų. Tai yra proceso dalis. Vanduo nėra naturali terpė, yra naujas pojūtis, ir labai individualiai jaučiamas. Vaikai ateina į baseiną, kuris yra specifinė vieta, kur yra specifinė temperatūra. Tai nėra šilta vonia, kur visada komfortabilu ir šilta. Ir naturalu, kad reikia laiko ypač vaikams prie jos priprasti. (Ir papildant, kad baseine minimali vandens temperatūra 27.8, o patalpos temperatūra yra beveik 30 laipsnių. Tai yra daugiau nei pakankama temperatūra, net mažiesiems būti baseine). O šiltas dušas ar pirtis, tik blogina situacija, nes vaikams tampa dar šalčiau - baseine. Todėl reikėtų namuose irgi truputėli atlikinėti namų darbelius ir praustis po šiek tiek vėsesniu vandeniu. Vaikams kurį laiką tikrai bus šiek tiek šalta, bet palaipsniui jie pripras ir adaptuosis.Tikslas yra išmokyti kuo kokybiškiau ir geriau.

4. Vaikai dėl saugumo sumetimų į pirtį neįleidžiami. Atleiskite tikrai patys negirdėjome, kas galėjo pasakyti komentarą dėl auklėjimo.

Tėvų vaikščiojimas baseine yra draudžiamas, galima pamoką stebėti tik iš tribūnų. Tėvams, norintiems lydėti vaikus su savimi patariama turėti šlepetes.

Turbūt tikrai reikia išskirti, kad kiekviena šeima ir vaikai skirtingi – pas mus plaukioja daugybė vaikučių ir neturime nusiskundimų dėl vandens, trenerių ir pan, nes suprantama, kad vaikai eina į plaukimo treniruotes, į didelį baseiną. Kai kuriems vaikučiams priprasti prie tokios erdvės tikrai reikia laiko, bet visa tai yra procesas ir mes tikrai skiriame dėmesį ir mokome to kiekvieną mažąjį.