Tiesą pasakius, šitą B.S. Frey’jaus atliktą tyrimą skaičiau dar studijų laikais, ir iškart perskaitęs mūsų gerbiamo daktaro mintis, suabejojau faktų teisingumu.

Vien tas jo teiginys, kad „palyginęs kantonus, kuriuose tiesioginės demokratijos veiksmų buvo daugiau, tyrėjas konstatuoja, kad šiuose kantonuose „visiškai patenkintų gyvenimu“ žmonių yra 11 procentų daugiau nei kantonuose, kuriuose tiesioginė demokratija taikoma rečiau“, - yra nevisai tikslus, kadangi iš tikrųjų originalas skamba taip: „The effect is even larger when the full range of institutional variable is considered, i.e. when individuals in canton Basel Land (with the highest democracy index of 5,89) are compared to citizens in canton Geneva (with the lowest direct participation rights of 1,75). The former state with an 11 percentage points higher probability that they are completely satisfied“.

Taigi nėra visai taip, kaip G. Navaitis teigia - buvo atliktas tyrimas tarp mažiausiai tiesiogiai aktyvaus kantono ir labiausiai aktyvaus. Tai yra, pasirinkti du kantonai, tarp kurių aktyvumo „praraja“ didžiausia. Jei imt kelis ar keletą, ar daugiau kantonų (Navaitis kalba daugiskaita), tas skirtumas būtų ne 11 proc., o kokie 7-8 proc.(na, gal panašiai - kadangi ta aktyvumo „praraja“ būtų mažesnė, lyginant ne tik du kantonus).

Sakysit, nedaug? Bet kalbama apie šimtus tūkstančių ar milijonus žmonių. Ir nuo šitų skaičių net vienas procentas turi didelę reikšmę. Tad mano manymu, šiuo atveju yra kažkiek iškraipomas faktas, norint pagrįst savo teiginius. Čia tik vienas tų pavyzdžių, ko gero, galima būtų rast ir daugiau neatitikimų, tačiau nenoriu atlikt kažkokio didelio ir nuobodaus (o gal ir nevisai nuobodaus) tyrimo, ant kiek vieno ar kito žmogaus mintys neatitinka pirminio šaltinio.

Aišku, fakto, kad žmonės laimingesni yra tada, kai didesnis piliečių aktyvumas šalies valdyme (ta vadinamoji tiesioginė demokratija), nekeičia. Bet žinot, manau, kad žmogus yra tokia būtybė, kuriai patinka, kai viskas daroma taip, kaip jam patinka - nesvarbu, taip gerai ar ne. Vėlgi, primena vieną buitinę situaciją su vaiku. Vaikas yra laimingas, kada gauna daug saldainių. Nors kiekvienas žinom, kad didelis kiekis yra nenaudingas organizmui. Bet ką vaikui? Svarbu kuo daugiau saldainių, „kramtoškių“ ir „čiupačiupsų“. Negalvojant apie pasekmes.

Ir, tiesą pasakius, nelabai įsivaizduoju Lietuvos piliečių labai aktyvių valstybės valdyme. Visų pirma, jei jie vos susirenka į rinkimus renkant jų pačių atstovus Parlamente, tai ar rinksis į referendumus? O jei ir susirinks, koks garantas, kad jie visad priims šaliai tinkamą sprendimą? Kas patikins, kad referendumų rezultatai nebus paveikti išvakarių saldainių mėtymais iš malūnsparnių ar tuščių populistinių vienų ar kitų asmenų, partijų ar interesų grupių propagandos?

Ir apskritai, mano toks požiūris, kad mes, Lietuvos piliečiai, neesam pasiruošę tokiems dalykams. Kadangi mūsų tauta yra lengvai manipuliuojama žiniasklaidos, populiarių pasisakymų, bei apskritai mes nelabai linkę žiūrėti toli į ateitį. Kaip sakant, „svarbu dabar, čia ir tuoj pat - o vėliau nesvarbu, nors ir tvanas“. Ir tikiu, kad jei būtų padarytas referendumas „ar didinti MMA tris kartus“, didžioji dalis nubalsuotų „TAIP, VERTA“, nepagalvodami apie pasekmes. Primena kažkiek Graikiją, kur viskas buvo daroma „ale norint padaryt piliečius laimingus - neproporcingos išmokos, pašalpos bei mokesčiai“ - kokia jų situacija dabar, visi matome. Ačiū, bet tokio likimo mūsų šaliai nelinkėčiau.

Kitas dalykas - mūsų šalis nėra tokia ekonomiškai stipri, kad dažnai rengtų referendumus. Juos rengti kainuoja pinigus. Ir nemažą kiekį jų. Teko girdėt keleto kompetentingų žmonių pasisakymus, kad jei reiktų daryt kažkokius priešlaikinius rinkimus dabar ir tuoj pat - sunkiai tam būtų rastos lėšos. Tai ką kalbėt apie referendumus įstatymų projektams, pakeitimams, ir t.t.? Gal geriau paliekam šitą dalyką kompetentingiems asmenis. Tuo pačiu ir pinigų sutaupytume... Aišku, laimės sąskaita, bet kita vertus - aktyviau dalyvaukime rinkimuose, ir gal valdžios atstovų blaivaus proto vedami sprendimai labiau atitiks mūsų visų lūkesčius - taip būsime laimingesni.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!