Paprastai į metro, į S-Bahn arba į tramvajų įlipa nei išvaizda nei apranga neišsiskiriantis jaunas žmogus arba keli. Tai gali būti dvidešimtmetis jaunuolis, trišdešimt metų perkopusi moteris...Įlipę
jie iš karto visiems rodo savo pažymėjimą, žmones ruošia bilietus ir, atėjus jų eilei, parodo kontrolieriui.

Jei randa zuikį, vietoje išrašo jam baudą naudodami specialų prietaisą. Ir toliau tęsia savo darbą. O jei zuikis turi išlipti, tai jie visi išlipa kartu ir stotelėje yra išrašoma bauda. Ir tada jų keliai išsiskiria. Autobusuose kontrolierius yra pats vairuotojas, todėl keleiviai lipa per priekines duris ir arba perka bilietus, arba rodo vairuotojui, jei jau prieš tai buvo nusipirkę.

Dar nesu girdėjusi iš keleivių pusės nei keiksmų, nemačiau jokio nepasitenkinimo ar pan. Beje, verta paminėti, kad jokia transporto priemonė nesustoja ir nestovi tuo metu, kai yra tikrinami bilietai. Gyvenimas tiesiog vyksta toliau. T.y. atvažiavus prie egzekucijos vietos, durys neužrakinamos, raudono autobusiuko nėra.

Kam vesti zuikį į autobusiuką, kai galima išrašyti baudą vietoje? O gal baudos išrašymas yra labai intymus procesas? Man atrodo, kad kontrolieriai tiesiog tyčiojasi iš žmonių, kurie, jų akimis žiūrint, visi yra nusikaltėliai, kurie neturi nei savigarbos, nei orumo. Autobusiuke žmogus yra paliktas kontrolierių valiai. Nėra liudytojų ir tu nieko neįrodysi. Iš tavęs gali tyčiotis, tyčia užlaikyti, kad pavėluotum į darbą, išreikalauti dokumentų, uždrausti paskambinti, apklausti t.y. autobusiuke žmogus yra lyg kalėjime, be teisių, be savigarbos. Kodėl? Nes nėra viešumo.

Viešumoje jie to nedarytų. O autobusiuke, prašau, pašalinių žmonių nėra ir su tavimi gali daryti ir sakyti, ką tik nori. Aš manau, kad (raudoni) autobusiukai yra žmogaus orumo ir savigarbos gėda. Susidaro įspūdis, kad Lietuvos kontrolierių tikslas yra sugauti zuikius ir padaryti jiems egzekuciją (tam jau paruošta mobili egzekucijos vieta ant keturių ratų), o Berlyne kontrolieriai tiesiog tikrina bilietus.

Jei aš kada nors būsiu Lietuvoje su savo draugais nelietuviais ir pasitaikys tokia situacija, ir jie manęs paklaus, kam tas raudonas autobusiukas, aš atsakysiu, kad ten sodina visus, kas neturi bilieto ir išveža į Sibirą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!