Tūkstantiniai jo straipsnius lydintys komentarai sako, kad „paprasti žmonės“ meta darbus tam, kad pakovotų už savo pilietines pozicijas ar kitaip protestuotų prieš Andriaus Užkalnio „rašliavas“. Kodėl tiek daug neabejingų jo publikacijoms? Kodėl tiek daug emocijų, pykčio, užgauliojimų iššaukia jo kūryba?

Nesvarbu, ar piktinatės jūs, ar pritariate, bet jei komentuojate, vadinasi, skaitote, vadinasi, jums tai įdomu. A. Užkalnio fenomeną galėčiau paaiškinti vienu sakiniu. Jis vykdo Lietuvos desovietizaciją, o tai tarsi savotiškas mūsų gydymas, tai ir sukelia įvairiausius šalutinius reiškinius kaip protestai, etikečių lipdymas ar tiesiog tyčiojimasis iš autoriaus stoto ar pavardės. Ir su vaistininku ar gydytoju čia pasitarti nepavyks. Gydymas yra ilgas, sunkus ir skausmingas, bet būtinas ir reikalingas.

Manote, kad jaunesniems tai jau nebeaktualu? Aš irgi taip maniau, bet kaskart indaplovėje rasdamas išplautus vienkartinius šiaudelius esu išblaivomas realybės, tokios realybės, kad mes dar vis esame persmelkti sovietinių įpročių. Jauni ir seni, išsilavinę ir nelabai mokslus krimtę.

Nesudėtinga gyventojų statistikos duomenų analizė rodo, kad beveik 2/3 dabartinių Lietuvos gyventojų yra matę sovietinę realybę nors gal kai kuriems tai – tik tolimos vaikystės prisiminimai. O kaip su likusiais 1/3? Jie patys tiesiogiai gal ir nematė, bet juos augino ir auklėjo tėvai, seneliai, mokytojai, kuriems sistema padarė didelę įtaką, jie buvo stipriai paveikti.

Neformaliuose pokalbiuose ir politikai pripažįsta, kad atgavus nepriklausomybę pavyko atkurti valstybę, pastatyti ją ant naujų pamatų, bet nieko produktyvaus nebuvo nuveikta su desovietizacija ir sovietinio įšalo iš mūsų sielų išvalymu. Bet dabar tai daro A. Užkalnis, daro labai aštriai ir skausmingai, bet už tai mes visi jam turime padėkoti. Ir palinkėti, kad daugiau rašytų ne apie kotletus, o apie rimtas visuomenės problemas (nors ir apie kotletus rašiniai labai vertingi, jie padeda augti maitinimosi kultūrai ir jos įgyvendintojams).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo nuomone? Savo mintimis galite pasidalinti žemiau: