Artėjant rinkimams tuščių pasisakymų, užsakymų ir pareiškimų tik daugės. Nuo Naujų metų sugalvojau savotišką „eksperimentą“ – projektėlį kas savaitę ar dvi apžvelgti labiau dėmesį patraukusių įvykių, pasisakymų ar straipsnių, susijusių su įvairių partijų politikais, Seimo, Vyriausybės, Prezidentūros atstovais. Gal ne kiekvieną savo „plunksna“ sugebėsiu pažymėti ar „pakedenti“, bet stengsiuosi kiek galima objektyviau atspindėti (nors ir subjektyvią) mano nuomonę.

Kol kas metų pradžioje norisi kažkiek apžvelgti ir pernai metų pastangas ir nuopolius. Vėliau pasistengsiu pereiti iki savaitinių apžvalgų. Kol kas daugiau minusų nei pliusų.

Minusas Prezidentei, Kubiliui ir Sekmokui, kurie buvo pasiryžę ir patikinę, kad pavyks sutramdyti šilumininkus. Šiluma pernai ir šiemet, nepaisant gražių pastangų, nesumažėjo. Beje, prezidentės reitingai kaip visada aukštumoje, tačiau pe pusę savo kadencijos, kaip vienas apžvalgininkas pareiškė, buvo daugiau giežta retorika, o rezultatų teks palaukti. Taip ir kadencijos pabaigos sulauksime. Tačiau pliusas jai, kad nepaisant nesėkmių, jos reitingai kaip visada stabiliai aukšti. Nors gal tai „tvirtos rankos“ mentalitetas.

Pliusas ekonomistui R. Kuodžiui, kuris pagaliau suprato, kad išskirtines – monopolines paslaugas teikiančios institucijos turi likti valstybės (ar savivaldybės) žinioje, o ne perduoti monopoliams, kuriems rūpi kuo didesnis pelnas, o ne kokybiška paslauga. Anot jo, ten, kur valdo privačios šilumos kompanijos, ten šildymas apie 15 proc. brangesnis. Tai parodo, kad mūsų verslininkai, priešingai jų teigimui, kad jie konkurencingesni ir efektyvesni (įdomu kuo?) gyvena iš išskirtinių valstybės užsakymų.

Minusas A. Zuokui, kuris stojo ginti (matyt, vis dar Abonento interesas) šilumos tiekėjus, užuot rūpinęsis rinkėjais – vilniečiais. Pliusas jam, kuris bene vienintelis taip sugeba puikiai manipuliuoti viešaisiais ryšiais (algomis 2020 metais, metro ir pan.), tačiau ar jo pasiūlymus reikėtų rimtai svarstyti, tai kitas klausimas.

Minusas mūsų istorikams ir kai kurioms politinėms partijoms (visų pirma konservatoriams), kurie nesugebėjo išleisti rimtos istorinės knygos atspindinčioms Sausio 13-osios įvykius.

Minusas socialdemokratams, kurių per TV parodytas balius tikrai laurų nepridėjo, tačiau pliusas jiems, pasiūliusiems, kad 8 balų vidurkis aukštojoje mokykloje yra pakankamas pripažinti studentą gerai besimokančiu.

Pliusas „Frontui“ (nors netikėjau, kad kada duočiau jiems pliusą) už prisiminimą prieš 3 metus įvykusių sausio 16-osios įvykių. Nepaisant dužusių Seimo langų, tai buvo turbūt didžiausia pilietinė žmonių manifestacija po 1991-ųjų metų įvykių, atkreipusi ir valdžios dėmesį, kad ne viskas šioje šalyje gerai.