Taip vyksta mūsų gimnazijoje. Tačiau rašyti paskatino ne šios rinkliavos (mes – vargana šalis, kurioje visiems visko trūksta), o paskutinė, kai dukra paprašė 8 eurų už klasės valandėlės pratybas ir paaiškinimas, kurį ji pateikė. Pratybos skiriamos socialinio, emocinio ugdymo programai, kurią vykdys gimnazija. Ir pasirodo, kaip paaiškino auklėtoja, mūsų gimnazijai labai pasisekė, nes seminaras mokytojams turėjo kainuoti apie 3000 eurų, o jį organizatoriai pravedė nemokamai, nes jų vaikas mokosi mūsų gimnazijoje ir tik paprašė po 8 eurus už pratybas.

Rugsėjo pabaigoje dalyvavau tėvų dienoje, kuri vyko gimnazijoje. Jos metu direktorė užsiminė apie šią programą ir kad ji bus taikoma kovojant prieš patyčias, bet pratybų nepaminėjo. Žinau, kad gimnazijoje buvo vykdoma kita programa prieš patyčias, todėl nustebino programa ta pačia tema. Kai panaršiau internete apie socialinio, emocinio ugdymo programą, man pasirodė, kad jo esmė yra visai kita – tiesiog direktorė nesugebėjo jos apibūdinti arba nežinojo kaip.

Kadangi mano darbas susijęs su finansais ir projektais, kilo klausimas: seminaras – nemokamas, bet pratybos – mokamos. Paprastai projektų, seminarų medžiaga būna nemokama. Kadangi minėjo, kad programoje dalyvauja 1-2 gimnazijos klasės, paskaičiavus klasių skaičių ir mokinių skaičių, gaunasi pinigų suma, kuri panaši į mokestį už seminarą. Kas gali paneigti, kad buvo sudarytas nešvarus sandėris? Juolab, pinigai renkami grynais, taigi visiškai neaiškus atsiskaitymas su organizatoriais. Ar gali tokie dideli pinigai būti išmokami grynais? Kiek žinau, ne. Ar mums tėvams bus pateikti čekiai? Abejoju. Nusprendžiau dukrai pinigų neduoti, nes manau, kad tai yra neteisėta.

Ir dar vienas dalykas, apie kurį neužsiminta tėvų dienoje – kad nuo šių mokslo metų gimnazija bus užrakinama nuo 16 val. Dukra po pamokų lanko būrelius mieste ir kartą paliko kūno kultūros krepšį gimnazijoje. Nuėjus jo pasiimti apie 17 val. duris rado užrakintas. Kyla klausimas, ar administracija nuo 16 val. iki 17 val. dirba užsirakinusi, nes būtent tiek turi tęstis darbo diena ir jei tėvams iškils klausimų, ar jie turi apsilankyti iki 16 val.? Galbūt tai yra nauja tvarka visame Vilniaus mieste, tačiau pradėjus klausinėti savo draugų, jiems tai sukėlė tik juoką.

Sunku patikėti, kad žodis švietimas kilo nuo veiksmažodžio šviesti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Išsakyti, ką manote apie rinkliavas mokyklose ar darželiuose? Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Rinkliava“.