Kalba eina apie septintokus – mažus vaikus. Tokiems labai svarbu būti grupės dalimi ir neišsiskirti, ypač blogąja prasme. Kam rūpi tos dvi papildomos dienos mokantis – esmė ta, kad vaikas negalėjo kartu su visais važiuoti į kelionę. O juk tai taip skaudu, ir dar tokio amžiaus vaikui.

Niekad nepamiršiu savo sūnaus darželio išleistuvių – visi vaikai gavo dovanų nuo tėvelių, o vienos mergytės mama tik skėstelėjo rankom – nieko neturiu... Tai vaikutis kaip suaugęs žmogus, ant scenos dar ištvėrė, bet paskui kaip bėgo, kaip lėkė verkdama – mama vos spėjo pasivyti... Niekad nepamiršiu to žvėriško poelgio.

Dabartiniai septintokai irgi dar pypliai. Šneka bet ką, gali užgauti. Baisu net pagalvoti, ką paisto klasėje, kad vargetą bendraklasiu turi... Tai tiesa – vaikai dar nesupranta, kaip žiauriai kalba. O tam nevykusiam berniukui skaudu, labai skaudu, dėl tokios neteisybės.

Ano straipsnio veikėjas rašė, kad yra „šeima“, tad greičiausiai ir tėtis, ir mama. Gal dar seneliai. Na, pasiskolinkit jūs iš kur nors tuos 400 eurų... Dieve mano, gi apie vaiką, brangiausią turtą žemėje kalba eina... O dabar (neduok Dieve) jis kęs patyčias... Septintokas dar negali apsiginti, čia jums ne dvyliktokas!

Prieš keliones visada būna tėvelių susirinkimai. Pasakykit, kad sunki padėtis šeimoj, gal galėtų susimesti kiti tėvai ir nepasiturintiems? Aš tikrai duočiau, ir nemažai, 100 eurų tikrai išskirčiau. Suprantu tokius dalykus, suprantu, kaip vaikas jaučiasi, kai negali susilyginti su kitais. Sykį savo mokykloje taip ir padarėme – buvo du vaikai iš asocialių šeimų, tai susimesdavom kiti jų bilietukams ir į kiną, ir į Molėtų observatoriją, dar kažkur. Juk negaila, kad drauge visi pasibus, padraugaus už mokyklos ribų. Tai svarbi socializacijos dalis.

Gali būti, kad vaikams Italijoje net nelabai patiks – visus muziejus, bažnyčias vyresniems įdomu apžiūrinėti. Bet ne čia esmė – esmė, kad vaikas neišsiskirtų iš kitų, būtų klasės dalis. Kaip jau sakiau, mažiesiems tai labai svarbu.

Be to, mokyklai reikia tik dėkoti, kad veža. Mūsiškėje iki Rygos dukart nuvežė, ir viskas. Po Lietuvą tik malamės. Džiugu, kad yra entuziastingų pedagogų, kurie apsiima ilgesnes ekskursijas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.