Tą padarė ir šiuo metu dvyliktoje klasėje besimokanti Gintautė, išdėsčiusi, kad, jos nuomone, pavyzdžiui, uniformas dėvėti, jei taip numatyta, reikėtų, nes juk retas, kuris suprastų, jei „prezidentė vaikščiotų su apdribusiais marškinėliais“. Po diskusijos laiško į diskusiją įsijungė ir Anglijoje gyvenanti lietuvė, kuri paprieštaravo mokinės mintims. „Atvažiuok į Angliją, brangioji“, – kviečia ji.

Miela dvyliktoke, man atrodo, kad esi tik susikoncentravusi į mokslus ir karjeros siekimą. Pasidalinsiu ir aš savo patirtimi ir nuomone. Esu jau senokai baigusi mokyklą, be to, 2 metų berniuko mama, o šiuo metu dėmesį skiriu nuosavam verslui.

Taip, sutinku, mokslai (ir tikslieji, ir netikslieji) yra gerai, ypač pirmosios klasės. Bet ką tu žinai apie šį dešimtoką? Gal jis jau žino, ko nori iš gyvenimo, o gal po mokyklos net neketina niekur studijuoti ir planuoja leisti sau pamatyti, ko nori iš gyvenimo?

Lietuvos švietimo sistema labai nutolusi nuo modernios kitų šalių sistemos, deja, daug kas vis dėlto vis dar sovietinių laikų šešėlyje, ypač kai kurie mokytojai ar dėstytojai. Mokykloje išmokau daug naudingos informacijos ir labai daug nenaudingos, man visiškai šiuo metu neaktualios. Liūdniausia, kad daug ko, ką šiuo metu galėčiau tikrai panaudoti savo gyvenime ir ko teko pačiai išmokti, mokykloje ir neišmokau.

Man tavo požiūris į visuomenę apskritai atrodo liūdnas – tarsi visi turi būti pilkos pelytės, įlindę į kostiumus ir visai neteikiantys laiko sau; kad tavo stiliaus suvokimas ir kaip atrodai neturi būti sureikšminami.

Atvažiuok į Angliją, brangioji. Mano verslo kryptis – mados pasaulis, jei aš ateisiu į susitikimus su savo investuotojais apsirengusi kaip pilka pelytė, niekas į mano verslą neinvestuos, ką jau kalbėti apie idealų makiažą, blizgančius aukštakulnius, kurių šiaip nemėgstu. Laisvu laiku apskritai nesidažau, bet mano investuotojai tikisi ir stiliaus supratimo ir kažko įdomaus, kažko panašaus į mano verslo planą.

Žinoma, sakysi, o jei nenori orientuotis į tai? Tada atrėšiu – tu net neįsivaizduoji kokios aprangos iš manęs reikalaudavo darbdaviai klubuose ar baruose, o kur dar viešbučiuose. Šiais laikais labai svarbu, kaip atrodai ir, deja, kai kur tave labiau pasirinks dėl įdomesnes išvaizdos ar stiliaus suvokimo ar net savito stiliaus. Dirbdama savo darbą turiu atrodyti kaip Kim Kardashian, o ne kaip D. Grybauskaitė. Beje, mokyklose tikrai bandoma užgniaužti vaiko ar paauglio savęs suvokimą ar išraišką. O būtent taip mes ir atrandame save ir labiau suprantame, ko norime iš gyvenimo.

Dėl kai kurių dalykų sutinku ir su dešimtoku, ir su dvyliktoke, dėl kai kurių – atsiprašau, bet suaukite, pereikite tą ribą, dešimtokas atrodo ne ką jaunesnis už dvyliktokę, jo supratimas apie gyvenimą – taip pat.

Linkiu dvyliktokei neužsidaryti mažame narvelyje ir sulaukus 40-ies neverkti, kad visą savo gyvenimą iššvaistei karjerai, kuri tau sukrovė pinigų, o ne laimę. O visiems kitiems linkiu būti savimi, o ne tuo, kuo jūsų mamos, mokytojos ir pilka visuomenė nori, kad būtumėte.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite patarti ar pasidalinti savo nuomone ar pasakojimu? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mokykla“. Taip pat rašinius galite siųsti, naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: