Manau, kad atskirų dalykų pasirinkimas nėra visai teisingas ir teigiamas, nes moksleiviai jau vyresnėse klasėse mokomi to, kad ne visko gyvenime reikės, o ypač griaunama drausmė, kai jie trinasi mokykloje, turėdami begalę „langų“, nes yra nepasirinkę kai kurių disciplinų.

O tas priverstinai laisvas laikas leidžia prisigalvoti dar blogesnių dalykų: atsiranda laiko ir parūkyt, ir galbūt prie mokyklos miškely išgert „bambaliuką“, o iš neturėjimo ką veikti galbūt ir narkotikų kas sugalvoja pabandyti. O kodėl gi ne? Sistema skatina padaryti ne tik gerų atradimų... O dėl to, kad būdamas penkiolikmetis-šešiolikmetis mokinys nepasirenka kai kurių disciplinų, vėliau patiria daug gyvenimiškų spragų...

Mano nuomone, egzaminų tvarkaraštis nesustyguotas. Sakykim, maniškis vieną savaitę laikė tris egzaminus. Tarsi maratone, nekvėpuodamas. O egzamino vertinimo trukmė – kone visas mėnesis – tarsi kankinimo įrankis. Gyvenkit nežinomybėj – pasikankinkit, pasinervinkit...

Dėl užduočių didelių pretenzijų neturiu. Manau, ir matematikos, ir fizikos užduotys pakankamai aiškios, įvairios. Laiko spręsti maniškiui irgi beveik užteko. Anglų kalbos egzaminas įvairiapusiškas, gerai, kad ir klausymas, ir kalbėjimas ir rašymas įtrauktas, tačiau, kadangi balas, kurio pakanka išlaikyti egzaminą, labai žemas, užmigo mano vaikinas ant laurų gavęs labai aukštą įvertinimą ir suklupo prie gimtosios kalbos.

Lietuvių rašinių temos nustebino, gal net per paprastos. Ant tos „paprastos“ maniškis ir susimovė. Kadangi gerai žinojo kūrinį, parašė puikų atpasakojimą ir kelių savo nuomonės sakinių neužteko – egzaminas „neišlaikytas“. Galbūt gerai, kad tas slenkstis pasitaikė būtent dabar, gal gyvenime tokių slenksčių bus mažiau ir jis bus labiau pasiruošęs ne tik laimėti, bet ir „nusvilti“. Labai tikiuosi, kad įveiks bent mokyklinio egzamino barjerą ir nereiks metų, kad perlaikytų valstybinį egzaminą.

Tas slenkstis pakoreguos ir ateities pasirinkimą. Buvo minčių dar likti Lietuvoje, čia įgyti specialybę, o dabar jis audžia mintį stoti į kolegiją užsienyje. Nesakyčiau, kad blaškosi, bet pasirinkimą labai sustiprino egzaminų laikotarpis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis po egzaminų? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „12“.