Šiuo metu su draugu auginame katiną ir šunį. Abu tylūs, ramūs, iš dabartinių ar buvusių kaimynų nebuvo jokių nusiskundimų. Nuomojamės nedidelį butą ir jau norėtųsi gyventi nebe taip studentiškai.

Nusprendėme susirasti didesnį, naujesnį, ir brangesnį variantą. Ir štai susidūrėme su problema: pokalbyje su buto savininku ar agentu atsakę į klausimą, ar turime gyvūnų, sulaukiame griežto NE. Ir dar dažniausiai nemandagaus NE lyg tuo juos įžeistume. Susiimi, nusiramini, pagalvoji - na, žmogaus butas, turi teisę nuomoti tam, kam nori nuomoti. Tačiau pamačius vieną skelbimą sulaikyti keiksmažodžių jau nebeišeina. Žmogus laužyta lietuvių kalba sudėliojo sklebimą: „nomojamas butas tik rimtiem zmonem nelaikantiem gyvunu, rimti kaimynai, isvaziavimas su slagbaumu.“

Atsiprašau, bet nuo kada žmonės, turintys gyvūnų, nėra rimti? Tuomet prisiminiau savo pažįstamus, draugus ir padariau keletą išvadų. Tie, kurie neaugina gyvūnų, to nedaro dėl to, kad: nenori; neturi jiems laiko; nenori arba dar nėra pasiruošę prisiimti atsakomybę; nenori prisirišti prie kažko, nes dar nori tūsinti; neturi pakankamai lėšų; bijo, kad turint gyvūną, jis taps suvaržytu, pavyzdžiui, neras, kur gyventi.

Pažįstami, kurie augina gyvūnus, tai daro, nes: myli juos ir negali gyventi tuščiuose namuose; nori būti gerais žmonėmis ir priglaudžia beglobius; jaučia, kad jau yra pasiruošę gyventi šeimyniškiau, bet vaikų turėti (dar) nenori; nori ištikimo draugo; nori kažkuo rūpintis, nes tai jiems suteikia pilnatvės jausmą. Ir kodėl visa tai yra nerimta? Kodėl tokie žmonės butų nuomotojams yra lyg raupsuotieji?

Taigi, mieli „odievegyvunaisugraušlovąirapdirbsvisuskampus“, siūlau nesakyti griežto NE rimtiems žmonėms su gyvūnais, geriau pabendraukite asmeniškai ir įsitikinsite, kad dauguma gyvūnų mylėtojų yra geri ir atsakingi žmonės. Juk vien gyvūno įsigijimas dažniausiai parodo atsakomybės jausmo egzistavimą.

Žinoma, nekalbu, kad visi tokie, bet verčiau pažinti žmogų, o ne laikytis kažkokių nelogiškų principų. Jeigu jau yra kažkur nuomojęsi, galima paprašyti rekomendacijų, kas užsienyje yra visiškai priimtina. Mes visuomet prižadame atitaisyti gyvūnų padarytą žalą, nors tokios dviejuose vietose dar nebuvo.

Žinoma, kad yra rizika, jog gyvūnas išties kažką padarys. Tokia pat, kaip rizika, jog žmgus gali išdaužti langą, sudeginti keptuvę, sugadinti televizorių ar vakarėlio metu neatsakingi draugai apdirbs visus kampus. Ypač kai gyvena nerimti žmonės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nuomojamo būsto paieškos rugpjūtį kartais gali priminti klaidžiojimą po miškus, žiemą renkant žibutes: norai geri, pastangos milžiniškos, tačiau rasti niekaip nepavyksta. Į miestus suplūdę studentai tiesiog graibsto pasiūlymus, kol nuomotojai trina rankomis.

Būna visko. DELFI skaitytojai yra pasakoję, kaip būsto yra ieškoję pasikliaudami nuomos agentūra – ši paėmė pinigus ir pasiūlė butų sąrašą, kurių didžioji dalis jau buvo užimti. Kitiems skaitytojams buvo taip, kad susirinkęs užstatą ir pasirašęs sutartį, nuomotojas dingo, butą palikęs mamai, kuri apie tokią „nuomą“ nė neįtarė.

Išskirtinėmis istorijomis dalijasi ir tie, kuriems teko gyventi nuomojamame būste – vienas DELFI skaitytojas pasidalino pasakojimu apie gyvenimą su buvusiais klasiokais tarp šiukšlių kalnų ir kojinių kvapo. Portalas yra rašęs apie garbaus amžiaus klaipėdietę, į savo namus įsileidusią nuomininką – ji tapo naujakurio ir niekur nedirbančių dar trijų jo draugužių įkaite.

Prašome Jūsų – pasidalinkite savo istorijomis: kaip sekėsi ieškoti nuomojamo būsto, su kokiomis bėdomis ar džiaugsmais susidūrėte? Turite išskirtinius nuomininkus ar norite papasakoti apie pritrenkiantį bendrabučio kambario vaizdą? Laukiame Jūsų minčių!

Neliksite be dovanų – vienos istorijos autoriui padovanosime pusės metų žurnalo (pasirinktinai – „Panelė“, „Tavo vaikas“, „Cosmopolitan:, „Moteris“, „Mano namai“ arba „GEO“) prenumeratą. Laimėtojas bus paskelbtas rugsėjo 8 d.

Laiškus galite siųsti el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Butas“, spausdami šią nuorodą arba mintis išdėstydami žemiau. Nepamirškite nurodyti savo el.pašto adreso, kad laimėjimo atveju galėtume su Jumis susisiekti!