1 vieta. Panevėžio autobusų stotis. Čia 10 minučių stovi autobusas Vilnius-Biržai. Kas reiškia, kad jis vyksta iš Vilniaus į Biržus, o ne atvirkščiai. Tačiau būtinai beveik visada atlekia kokia nors nesigaudanti persona, tiesia vairuotojui kupiūrą ir sako: „Į Vilnių vieną bilietą, prašau!“

Tokiems tenka pakeltu tonu aiškinti, kad aš ne į Vilnių, o į Biržus važiuoju. Juo labiau jie gi mato, kad autobusas stovi Biržų krypties aikštelėje. Turbūt šie žmonės mąsto taip: matai žodį „Vilnius“, reiškia, važiuoja į Vilnių.

2 vieta. Vilniuje autobusams, vykstantiems Utenos kryptimi, yra įlaipinimo (išvykstant) ir išlaipinimo (atvykstant) stotelė prie Santariškių žiedinės sankryžos. Stotelės yra skirtingose gatvės pusėse, priklausomai nuo važiavimo krypties.

Kone visada būna taip, kad atvykstant į Vilnių bei išleidus keleivius, tame žiede apsisukama ir važiuojama atgal. Ta pačia gatve, Geležinio Vilko gatvės link. Ir tada kitoje gatvės pusėje žmonės jau pašoka iš savo vietų.

Žmonės, negi nesuprantate, kad čia ne Utenos link vykstama? Čia tik išleidžia keleivius ir toliau vyksta į stotį. Jūs turbūt galvojate, kad autobusai veža žmones iš autobusų stoties į Santariškes, juos išleidžia vienoje gatvės pusėje, o tada važiuoja toliau laipinti? Ne!

Tarpmiestiniai autobusai miesto teritorijoje vežti žmonių neturi teisės.

3 vieta. Dar juokingiau, kai žmonės, norėdami vykti, tarkime, į Ukmergę, keliskart perklausia, ar čia ne per Širvintas. Mat, pasak jų, taip bus sugaišta daug laiko. Ne! Kol jūs lauksite „ekspreso“, vežančio be sustojimų, tas autobusas, užsukantis į Širvintas, jau seniai bus Ukmergėje.

Tačiau kažkodėl yra klaidingai manančių, kad palaukus tiesiai vykstančio autobuso visą valandą, jis aplenks tą vykstantį per Širvintas. Tas pats būna važiuojant į Kauną. Kai kurie keleiviai būna nepatenkinti, kai važiuojame per visus „kaimus“ (Vievis, Elektrėnai, Rumšiškės...).

4 vieta. Dar man pikta, kai kokioje stotelėje žmogus kelia ranką, pats gerai nesuprasdamas, ką stabdo. Būna, kad sustoji, žmogus atbėga, pasižiūri – ai, čia ne tas autobusas – ir nueina. O tu, vairuotojas, jau kalei per stabdžius.

Kartais stabdai staigiai, net sukeldamas avarinę situaciją, o gauni tokią „padėką“. Jei garantuotai žinotum, kad stabdantis tave įlips, stotum net kur nepriklauso. Bet kuo toliau, tuo labiau įsitikinu – jeigu stotelėje nenurodyta stoti, to daryti ir neverta. Gali likti kvailio vietoje.

5 vieta. Paskutinė problema ypač išauga vasaros metu. Tada pasipila skundai nepatenkintų tuo, kad vairuotojas nepardavė bilieto vaikui su nuolaida ir liepė mokėti pilną kainą. Vaikas neturėjo dokumento.

Žmonės, supraskite – čia ne vairuotojų išsidirbinėjimas, o taisyklė. Daugumoje autobusų yra parašyta, kad norint nemokamai vežti vaiką iki 7 metų, privaloma pateikti jų amžių įrodantį dokumentą.

Paaiškinsiu paprastai: jei miesto autobusuose kontrolė baudžia pačius keleivius, tai tarpmiestiniuose visa atsakomybė tenka vairuotojams. Jei kontrolierius aptiks nemokamai vežamą vaiką be tapatybę patvirtinančio dokumento, kentės tik vairuotojas. Kol keleivis išlips nenukentėjęs, vairuotojui bus nubraukta nuo algos.

Gerų kelionių visiems ir būkite atidesni. Gerai pasidomėkite taisyklėmis ir kelionių trukme. Sėkmės!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!