Kiekvienas mokytojau, skaitantis šį straipsnį – prisipažinkite: ar tikrai esate tikras mokytojas, atspindite tai, ką reikšdavo šis žodis, ar tikrai šiais laikais mokytojas reiškia tą patį? Ir kodėl gi būtent jūs nusipelnėte didesnės algos?

Ar daug Lietuvoje darbuotojų su aukštuoju išsilavinimu turi tokias sąlygas ir tokius atlyginimus? Net kaimo mokyklėlės mokytojas, dirbantis su 10 vaikų, turintis 25 pamokas per savaitę, su visais priedais, „orinėm“ valandom (čia, kai apmokama už orą, matyt...), sąsiuvinių tikrinimais, turintis kategoriją, mano žiniomis, gauna į rankas nuo 500 eurų. Ji tikrai dirba ne 8 valandas per dieną, kaip dauguma Lietuvoje dirbančių žmonių. Mokytojas turi skambų pareigybės pavadinimą, ir dar kiek atostogų, ir visada – vasarą... (...) Tai gal metinį mokytojo uždarbį reikėtų dalinti ne iš 12 mėnesių o iš 9? Ar kas nors dar Lietuvoje turi tokias privilegijas!

Kiek žmonių su aukštuoju išsilavinimu uždirba tiek? Pakalbėkite su tėvais, kokios jų nuomonės apie mokytojų darbą?

Kodėl visus metus kalbama tik apie mokytojus ir pamirštama apie nemažai darbuotojų, dirbančių jų šešėlyje? Niekas nepapasakoja, kad aptarnaujantis mokyklų, darželių personalas (sandėlininkai, virėjos, sekretorės, dietistės, ūkvedės, auklėtojų padėjėjos) darbo užmokestis nuo 2016 sausio 1 d. prilygintas MMA. Toks pats, kaip ir valytojų... Tai darbai, reikalaujantys buhalterinių, matematinių žinių: pavyzdžiui, dietistas rūpinasi meniu sudarymu, apskaičiuoja kalorijų kiekį, maistinės savybės, sudaro atskirą meniu alergiškiems vaikams, sekretorė turi išmanyti Lietuvos Respublikos darbo kodeksą, teisės aktus, Dokumentų tvarkymo taisyklės, tvarko visą įstaigos dokumentaciją. Tuo tarpu ne visi mokytojai moka net naudotis kompiuteriu.

Kodėl niekas nekalba apie auklėtojos padėjėjas, kurios ne tik turi paduoti maistą, sutvarkyti grupę, bet ir kartu su auklėtoja rūpintis vaikais visą diena – 8 val., nors auklėtojų darbo laikas trumpesnis, jos pasikeičia, turi nekontaktinių valandų...

Kuo remiantis aptarnaujantis personalas uždirba MMA? Nes mes neturim profsąjungos...

Kaip ne gėda kalbėti apie mokytojų algas, kai žmonės, išėję užtarnauto poilsio, tegyvena ir iš 200 eurų pensijos? Kas gi šiuo metų svarbiausia Lietuvoje? Ir nereikia kalbėti apie orumą...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi ar nuomone, paprieštarauti? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: