Pavyzdžiui, testo 24 užduotis klausė: „Kuri iš šių organizacijų sovietinės okupacijos metais buvo įkurta užsienyje?“. Teisingas atsakymas, kiek girdėjau, buvo Lietuvos Helsinkio grupė, įkurta Maskvoje. Bet sovietinės okupacijos metais Lietuva buvo SSRS sudėtyje, tai reiškia, kad Maskva nebuvo užsienis.

Taip pat sunervino, kad egzamine praktiškai nereikėjo istorinių žinių, atrodė, kad laikau teksto suvokimą – absoliučiai bet kas, net nesimokęs istorijos, būtų laisvai išlaikęs.

Kitas dalykas, kuris užkliuvo, tai šaltinių siejimas su šiuolaikine Lietuva ar pasauliu. Pavyzdžiui, kokią reikšmę tarpukario prezidentų nuostatos apie valstybės valdymą ir santykius su kaimyninėmis šalimis turi šiuolaikinei visuomenei? Mano nuomone, tai visiškai skirtingi dalykai.

Asmeniškai man itin sunkiai sekasi nagrinėti karikatūras, nes tai labai abstraktu, kiekvienas žmogus gali pamatyti vis kitus dalykus. Žinoma, jei visai , „nusigrybauja“, taškų neturėtų gauti...

Kas nustebino, kad praktiškai nebuvo klausimų iš šaltojo karo kaip tikėjausi. „Toliausi“ šaltiniai siekė tik Smetonos diktatūrą.

Šiaip ar taip, egzaminas neatrodė sunkus, tik NEC`as (ar kažkas kitas, kuriantis užduotis) galėtų nepateikti tokių abstrakčių klausimų ir objektyviau tikrinti istorines žinias t.y. vartoti daugiau sąvokų ar datų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite mintimis, kas Jums buvo sunkiausia, o kurios užduotys patiko. Kokios rezultato tikitės? Kviečiame apie egzamino užduotis pasisakyti ir mokytojus – jei nenorite savo minčių skelbti viešai, kviečiame jomis pasidalyti anonimiškai.

Jūsų minčių laukiame el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „12“.