Kiekviena šalis turi sostinę. Dažniausiai jos būna gražesnės, prabangesnės ir jose žmonių bei turistų būna kur kas daugiau. Toks ir Vilnius. Tačiau verta paminėti, kad genialumas slypi paprastume. Gal todėl ne Vilnius, o Kaunas vadinamas ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos krepšinio sostine?

Daugumai Lietuvos gyventojų krepšinis – antra religija. Neketinu kritikuoti nė vieno žaidėjo (na, nebent vieną, bet jis užtektinai iškritikuotas žaliai-baltų), visi lietuvaičiai krepšininkai verti pagarbos ir visiškai nesvarbu, kurioje komandoje jie bežaistų, anksčiau ar vėliau mes visi palaikome Lietuvos rinktinę. Bet... patikėkite, „Žalgiris“ – geriausia vieta geriausiems žaidėjams.

MIESTAS. Kauno svečiai iš svetur neretai dalinasi įspūdžiais: „Jūs iš tiesų išprotėję dėl krepšinio!“, „norėčiau tokiame mieste bent dienai tapti „žalgiriečiu“!“. Tokiomis ir panašiomis frazėmis dalinosi ne vienas. Ir iš ties – Kaunas yra tikra krepšinio meka. Čia „Žalgirio“ vardas visur – reklamose, agitacijose, renginiuose, net Kauno universitetai studentų mainų programose agituoja atvykti į krepšinio sostinę. Nostalgiją kelianti dar mūsų senelių statyta Kauno sporto halė, didingiausioje miesto vietoje iškilusi arena ir daug daug kitų dalykų. Vilniuje to nėra. Vilniečiai nėra taip išprotėję. Gedinimo prospekte balkone gali išvysti „Žalgirio“ vėliavą. Kaune to nieku gyvu nepamatysi. Taigi, „Žalgiris“ pirmauja 1:0.

ŽMONĖS. Kaune atributikos parduotuvės susikrovė milžiniškus pinigus. Tikriausiai nerasi nė vieno kauniečio, neturinčio kad ir menkiausios „Žalgirio“ kvapuko į automobilį, ženkliuko, puodelio, bet ko! Lauko krepšinio aikštelėse vakare tiek krepšinį žaidžiančių, kad net agrastui vietos nėra kur nukristi, o kiemuose krepšinio lankai pritvirtinti net prie medžių. Kol vieni kamščiuose stovi, kauniečiai sužaidžia du kėlinius. Taigi, žmonės iš tiesų čia dievina krepšinį. 2:0 „Žalgirio“ naudai.

KOMANDA. Manau, tokioje komandoje pritaptų kiekvienas. Kad ir koks žaidėjas žaistų už „Žalgirį“ – visi šilti ir kultūringi. Treneriai niekada nelaukia „svarbesnių rungtynių“. Niekas iš žaidėjų nesisvaido paniekinančiais žodžiais ir gestais. Jie šauniai atlieka savo darbą, kuria inteligentišką miesto veidą prieš visą Europą. Manau, žaliai-balti supras, kodėl „Žalgiriui“ keliauja dar vienas taškas. 3:0.

SIRGALIAI. Rezultatas pradeda priminti LKL finalus. Tačiau priėjome prie svarbiausio. Į areną plūsta tūkstančiai žmonių, nuo ką tik išmokusio žengti pirmuosius žingsnius, iki lazdele besiramstančio. Visur galybė, didybė, kauniečiai kaip kumštis. Netrukus pasigirsta: „visi Kauno ŽALGIRIO fanai!“. Taip, sirgaliai, Jūs esate didžiausias ginklas. Didžiausia Jums pagarba. Užkuriama tokia pirtis, kad priešininkų fanams belieka išsirengti.

Beje, niekada nesupratau, kodėl jie tai daro? „Siemens“ arenoje situacija panaši. Sirgaliai taipogi nuogi (???), tik skirtumas tas, kad aš visada rasiu laisvą vietą prisėsti prie tokio žmogaus, su kuriuo plosime „Žalgiriui“. Kaune tokios vietos vilniečiui niekada neatsiras. Na, ir man šiek tiek keistas dalykas, kad į Kauną suplūdę priešininkų fanai nemažą laiko dalį būna atsisukę į aikštelę nugara, skanduoja, rengiasi, suka marškinėlius, o tuo metu mes stebim puikias rungtynes ir plojam nuostabiam Javtoko blokui. Na, nesiplėsiu. Pripažino Europa, pripažins ir Lietuva. Sirgaliai Kaune geriausi, pagarba. 4:0. Žalgiris.

Taigi, „Žalgiriu“ žavisi daugelis Lietuvos miestų, apie šią komandą ir palaikančius žmones kalba visa Europa. Kaune žmonės išties myli krepšinį ir tai ne mados reikalas, tai vyksta iš kartos į kartą. Vilniečiai, Jūs turite kuo didžiuotis ir be krepšinio, neįsižeiskite, o jei ketinsite tai padaryti, užbėgsiu už akių: jūsų vadinami „kavenskai“, tos pačios „tigrinės malalietkos“ ir „forsiukai“, vadinkite kaip norite, šimtais komentarų iškeiktais duobėtais keliais važiuoja palaikyti „Žalgirio“. Visi. „Žalgiriu“ ir komandos fanais žavisi visa Europa. Pradėkite žavėtis ir Jūs.

P.S. Galutinis rezultatas. 4:1. Kodėl? Nes rytas visada baigiasi vakaru, o Kaune vakarai gražiausi tik dėl Jūsų!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!