Su vaikinu šventėme trijų metų draugystės metines, tad nutarėme ta proga pavakarieniauti brangiame sostinės restorane. Viskas turėjo būti tobula – graži, romantiška aplinka, gera muzika fone, skanus maistas... Ir buvo, iki kol lyg tyčia šalia mūsų (nors buvo daug laisvų vietų kitur) prisėdo jauna šeima su dviem pypliais.

Vienas jų – dar visai kūdikis, kitas – kokių penkerių–šešerių metų. Pirmasis nuo pat pirmos minutės paleido savo „serenadas“ ir nereagavo į jokius tėvų raminimus, sūpavimus. Galvą veriantis spiegimas užgožė visą romantiška atmosferą. Aš suprantu, gal tam vargšui vaikui dygsta dantys, gal pilvuko diegliai. Bet kas tėvams galvoje turi dėtis tai žinant eiti su kūdikiu į vietą, kur kiti ateina ramiai pabūti? Manau, kad tai labai savanaudiška ir visiškai nepagalvojama apie kitus restorano lankytojus. Ne visiems vaiko rėkimas yra maloniausia muzika...

Bet tai buvo niekis, palyginus su kitu, vyresniuoju, vaiku, kuris irgi buvo nei kiek ne ramesnis. Vis maivėsi, nenurimo, net susikėlė kojas ant stalo! Su batais! O tėvai į tai nekreipė dėmesio. Kai kūdikis kelioms minutėms nusiramindavo, jie sėdėjo sukišę nosis į telefonus, visiškai nesirūpindami, kad vyresnėlis demonstruoja visišką neišauklėjimą.

Viso to vyšnaite tapo, kai tam vaikui atsibodo „ramiai“ sėdėti ir atbėgo prie mūsų stalo. Kol buvome nusisukę, jis, neplautomis rankomis, pagriebė bulvytę man iš lėkštės. O nueidamas dar riebiai nusičiaudėjo, aišku, nei kiek neprisidengdamas. Man mintyse iškilo visos girdėtos ligos, kuriomis serga darželinukai. Draugė neseniai sirgo roto virusu, kurį parnešė jos dukrelė. Nereikia ir sakyti, kad savo vos pradėtos vakarienės daugiau nebeliečiau.

O kai pasakiau tėveliams, kad pažiūrėtų, ką jų vaikas išdarinėja, jie tiesiog atšovė – o ką, tu pati niekada nebuvai maža? Nusisuko ir toliau sėdėjo sulindę į telefonus. Taip, buvau maža, bet apie elementarias manieras jau penkerių žinojau.

Suprantu, ne vaikai kalti, kad tėvams nerūpi, tačiau nuo šiol norėčiau vaikščioti tik į tokius restoranus, kur vaikų neįsileidžia. Kaip gaila, kad Vilniuje jų ne tiek ir daug.

Ačiū, kad dalinatės savo nuomonėmis. Norite papasakoti naujieną, išsakyti savo mintis? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt