Tikrai, Lietuvos vardas bent jau kaimyninėse šalyse pradėjo skambėti vis dažniau. Tik gaila, kad ne iš gerosios pusės. Užsieniečiai nuoširdžiai nesupranta, kas vyksta Lietuvoje. Juk jau geros trys dešimtys metų kaip ši maža valstybė Europos viduryje yra laisva ir nepriklausoma. Kaip ir jos sesės Latvija, Estija, ir ta pati Lenkija. Bet niekur kitur tokio erzelio ir susiskaldymo visuomenėje nekyla. Jei kur nors ir išeinama į gatves, tai pareikšti savo nuomonę, bet nenuversti valdžios. Bent jau demokratinėse šalyse. Visi laisvi, patenkinti ir laimingi. Nelaimingi tik vargšai lietuviai.

Sakyčiau, kad išvargino pandemija, bet ji vargina visą pasaulį. Kad kyla kainos – tai taip pat ne naujiena. Kad blogi politikai, nieko dėl to irgi nenustebinsi. Paklausk bet kurios valstybės piliečio, ir jis drėbs taip, kad atrodys, jog šalies politikai amžiams sugadino jo gyvenimą. Pavyzdžiui, anglai nekenčia Boriso Johnsono. Tai kodėl tik lietuviams viskas taip blogai, kad norisi nuversti valdžią?

Nors dėl šventos teisybės reikėtų šiek tiek pataisyti klausimą. Ne visiems lietuviams taip blogai ir ne visi pučia į tą pačią dūdą. Gal net labai nedidelei tautos daliai viskas atrodo kitaip, tik jie visa gerkle rėkia apie būtiną perversmą. Bet, kaip sakoma, šaukštas deguto medaus statinę sugadina. Ta maža tautos dalis (kuri, matyt, niekada neina į rinkimus), uždūmino parako statinę tiek smarkiai, kad pasmirdo visame pasaulyje.

Nesu politikas ir neturiu didelio supratimo, kaip Lietuva turėtų elgtis vienu ar kitu klausimu. Suvokiu, kad mūsų valdantieji irgi ne šventi, klaidų pridirbo kaip reikiant. Tiesiog sveika logika pasufleruoja. Kad jos mūsų išrinktieji neturi – tapo aišku ir santykiuose su Kinija. Suprantu, kad mąstantiems žmonėms, ypač verslininkams, tokie sprendimai netinka. Bet... Neužmirškime, kad gyvename laisvoje šalyje. Kiekvienas laisvos šalies pilietis turi teisę išsakyti savo nuomonę ar pareikšti nepasitenkinimą. Bet esmė yra kur ir kaip. Nes tas saldus žodis „laisvė“ dar nereiškia, kad bet koks pamišėlis gali daryti ką nori.

Vyresnės kartos tautiečiai gerai žino, kaip anuometinėje santvarkoje buvo elgiamasi su tais, kurie nemėgo valdžios. Jeigu tik kas nors cypteldavo ant jos, bematant atsirasdavo žmonės baltais chalatais. Po keleto mėnesių toks žmogelis jau būdavo patenkintas viskuo ir mielai bendraudavo su ateiviais. Aš taip pat pamenu laikus, kai Sąjūdžio žmonės vieną vasarą suorganizavo žygį dviračiais per Lietuvą. Kai jie atvažiavo į Palangą, man labai knietėjo nueiti į jų organizuojamą mitingą. Drebėjo kinkos, kad tik kas nors iš KGB nepamatytų manęs. Žinojau pasekmes. Tik tada dar nežinojau, kad po kelerių metų Lietuva taps nepriklausoma.

O šiandien Lietuvoje laisvės daug, bet kai kas ja nebemoka naudotis. Arba tyčia piktnaudžiauja. Bliovimai ir švilpimai ne tik atrodo keistai, bet ir šlykščiai bei buduliškai. Antraip ta laisvė tampa anarchija ir netgi gali peraugti į diktatūrą (jeigu, neduok Viešpatie, pavyktų nuversti valdžią). Tokių pavyzdžių pasaulyje jau turime. Tik dar kartą primenu: tai vyko ne demokratinėse valstybėse.

Juk jeigu Lietuvoje nebūtų laisvės ir demokratijos, tokių kvailysčių pasauliui nerodytume. Protestuotojai (mieliau juos vadinčiau švilpikais) dejuoja, kad laisvės nebeliko. Aš irgi kažkada rašiau, kad mano Tėvynėje kažkas negerai su laisve. Ypač po anos kadencijos draudimų ir baudimų. Be abejo, tai nepadeda sužydėti mūsų laisvei. Bet va, išrinkome naują valdžią, kuri pasižadėjo sušvelninti ar panaikinti kai kuriuos draudimus. Kas rinko naująjį Seimą? Juk ne ufonautai nusileidę iš dangaus. Gal teisūs tie politikai ir apžvalgininkai, kurie sako, jog tą „švilpikų“ gaują suorganizavo Lietuvai nedraugiškos jėgos. Todėl visi kiti, baubiantys kaip avinai, prie jų prisijungė – juk avinai nemąsto, kur eina ir ką daro.

O baigti savo mintis norėčiau Skirmanto Malinausko kvietimu per ateinančias vasario 16-osios ir kovo 11-osios šventes pasirodyti kuo gausesnei ne baubikų ir švilpikų, bet blaiviai mąstančių piliečių miniai. Parodykime pasauliui, kad Lietuvoje laisvė dar gyva, ir protingų žmonių dar esama daugiau nei švilpikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)