Kalbos kalbomis, bet ir pati esu ne akla – matau, kad seniau 1,75 euro kainavęs geresnis batonas dabar jau net su didele akcija kainuoja 1,85 euro, o be akcijos – 2,5 euro. Kilo ir kitų produktų, ir paslaugų kainos, ir mokesčiai.

Pradėsiu nuo mokesčių. Taip blogai dar nebuvo. Gyvename sename daugiabutyje, dviejų kambarių bute. Mokesčiai visada buvo sąlyginai nedideli, nors pats butas šildomas stipriai. Šalčiausiais mėnesiais sumokėdavome maksimum iki 150 eurų už viską. Visus komunalinius.

O praeito mėnesio mokesčiai, nors net nebuvo didelių šalčių – 220 eurų. Pabrango 70 eurų ir tai, lyginant šalčiausius mėnesius su gan paprasta šiųmete žiema. Kosmosas.

Tada paskaičiavau vaikų išlaidas. Abiejų darželiai ir būreliai kainavo 120 eurų už viską. Šiemet jau daugiau: vieno vaiko darželis, kito pietūs mokykloje, būreliai – viską sudėjus išeina 170 eurų. Irgi pabrango.

Paskui suskaičiavau nebūtinąsias paslaugas, tokias, kaip kirpykla, veido priežiūros priemonės ir panašiai. Anksčiau tą mėnesį, kurį eidavau į kirpyklą ir susipirkdavau priemones veidui, už viską išleisdavau 100 eurų. Dabar grožio paslaugos ir pora kremų atsiėjo 150 eurų.

Ir dar ne pabaiga – pereikime prie maisto, kuris, mano galva, brango labiausiai. Seniau savaitei užtekdavo 70 eurų: už 50 apsipirkdavome savaitės vakarienėms ir pusryčiams parduotuvėje, o dar 20 išleisdavau per visą savaitę pietums darbe. Dabar maisto savaitei namuose kaina buvo 120, o pietūs darbe – 30 eurų. Taigi, iš viso 150. Dauginkim iš keturių savaičių ir per mėnesį jau bus 600 eurų.

Jau nekalbu apie degalus. Reikia vežioti vaikus, kasdien į mokyklą, į darželį, pačiai nuvažiuot į darbą, tada visus susirinkti ir – atgal... Pilu kaip į kiaurą baką – užsipili, kelias dienas pavažinėji ir, žiūrėk, vėl tuščia.

Per mėnesį tie poreikiai dedasi, dedasi, dar kas nors, žiūrėk, šeimoje suserga, reikia vaistų, kažkurį mėnesį nenueini į kirpyklą ir neperki nieko sau, bet vaikams reikia atsinaujinti išaugtus drabužius ar lūžta akiniai – nenumatytų išlaidų visada būna. Taip kaip gyventi ir iš ko? Leiskite paklausti, ar ir jūs tiek išleidžiate? Nes kiek skaičiuoju, tiek galva nebeišneša. Jei taip ir toliau, ilgai šitaip neišgyvensime.

Pasidalinkite savo patirtimi ir biudžeto skaičiavimais adresu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)