Perspėjimus telefone, sėdėdami tame pačiame automobilyje, gavome keliolikos minučių skirtumu, keistoka.

Vairuodamas klausiau ne LRT, bet konkreciai „Power Hit Radio“. Patikros metu laidos vedėjas tik leptelėjo: „jei kas gavot žinutę telefone, nekreipkit dėmesio, čia testavimas“. O kas toliau?

Esmė tokia: šiuo metu perspėjimas transliuojamas tik per korinį ryšį, nacionalinį radiją ir televiziją, bet to nepakanka. Matematika paprasta – kad per korinį ryšį pranešimus gaus dauguma piliečių. Bet atsiradus trukdžiui sistema nepadengs visos teritorijos.

Paklauskit, kiek procentų žmonių turi išsisaugoję LRT dažnius savo radijo aparatuose, ar kiek iš jų žino, per kur klausytis pranešimų. Kontingentas aiškus – kam virš 50...

Man atrodo keista, kad RRT akredituoti radijo ir televizijos tiekėjai/transliuotojai nėra privalomai įtraukti į perspėjimo sistemos veikimą. Tai galima įpareigoti įstatymu, o techninės priemonės ir būdai informaciją perduoti visiems transliuotojams – jau kitas strateginis klausimas. Taigi, mano nuomone, visi radijo ir TV operatoriai, veikiantys Lietuvos teritorijoje, privalo būti įtraukti į sistemą!

Techniškai tai nėra labai sudėtinga, kadangi retransliacijos bokštų nėra jau tiek daug. Tai jie galetų įsidiegti perspėjimo sistemos automatinį įjungimą visiems retransliacijos įrenginiams bokšte. Žodžiu, yra pasiūlymas, tik reikia galvų, kad sudėtų viską į krūvą.

Tas pats turi galioti ir informacinių portalų valdytojams. Turi būti numatytas pranešimo formatas, pranešimo vieta, spalva, paleidimo greitis ir t.t. Visokių variantų gali nutikti, tad dingus ryšiui su perspėjimo sistemos administratoriumi, portalai pagal nutylėjimą turi paleisti standartinę informaciją pagal protokolą: gamtos stichija, karas, mokymai ar nežinoma grėsmė.

Ačiū, kad dalijatės savo nuomonėmis! Norite pranešti naujieną, papasakoti savo istoriją ar išsakyti mintis? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt