Gyvenu su paaugle dukterimi pensininkų tėvų bute. Po darbo biure (prie kompiuterio) lekiu į papildomą darbą (tris kartus per savaitę tvarkau žmonių namus), o grįžus namo laukia maisto gamyba, rankdarbiai, pamokų patikra...

Rūbus perku padėvėtų rūbų parduotuvėse. Kartais draugė atiduoda jai nebetinkančius drabužius bei avalynę. Kartais nereikia bijoti fantazuoti, pavyzdžiui, kartą dukrytė baltą palaidinę rašalu ištepė ir niekaip negalėjau pašalinti dėmių, tai vąšeliu nunėriau mažytes baltas gėlytes ir rašalo dėmes paslėpiau po gėlėta aplikacija.

Maistą galiu sau leisti pirkti kaip įmanoma pigesnį. Juk kiekviena šeimininkė žino, kad norint iš „kirvio išvirti sriubą“ reikia darbo įdėti. Per vasarą prisiauginu sode įvairių gėrybių, o rudenį eksperimentuoju virtuvėje ruošdama jas žiemai. Iš kauliukų (rinkinio sriubai ar vištos nugarėlės kaulų) galima pasigaminti puikų plovą, pagardintą savo gamybos pomidorų tyre, o iš sultinio išeis sriuba. Blynus kepu be kiaušinių, o kad gardžiau būtų, įtarkuoju kelis saldžius obuolius, jei nedaug miltų turiu – įmaišau avižinių dribsnių. Pyragus gardinu savos gamybos obuolių, serbentų, agrastų, slyvų ir rabarbarų, svarainių ir kriaušių marmeladais ar uogienėmis. O nesaldžius morkų, moliūgų ar svogūnų pyragus – rudenį rinktais grybais. Lazaniją gaminu iš paprastų smulkių makaroniukų ir virtų vištienos krūtinėlių kauliukų nugramdytos mėsos bei keptos cukinijos. Orkaitėje kepu įdarytus grybais bei svogūnais (galima mėsa ar daržovėmis) burokėlius patiekdama su bulvių koše.

Pasigaminau lydytų taukų su spirgučiais, ant kurių kepu traškias bulvytes ar tiesiog tepu ant duonos pusryčiaudama. Žiemos vakarais, dukters padedama, gaminu meduolių namukus, kuriuos užsako pažįstami ar jų bendradarbiai (tokiu būdu papildau šeimos biudžetą).

Dar mezgu, siuvu, o atėjus draugų gimtadieniams turiu dovanų (pavyzdžiui, iš medžiagų atraižėlių galima pasiūti adatines, pliušinius žaisliukus ar gėlytes). Pavasarį planuoju po truputį, savo jėgomis (pradžią jau padariau, nes išbetonavau grindis), keisti sodo namelį, kuriame kartu su dukryte galėsime gyventi, o senelius paliksime jų namuose ramiai mėgautis vienas kitu.

Kol turėsiu sveikatos – gyvensiu! Optimizmo ir ryžto linkiu visiems, išgyventi galima turint ir nedaug!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ar žinote kaip taupyti, uždirbant 900 litų, ar per mėnesį į taupyklę sumesti 500-700 litų? DELFI skaitytojai – taip! Ne kartą dalijęsi tokias vertingais patarimais, jie pagelbėjo ne vienam. Šįkart prašome Jūsų – atskleiskite, kokiu būdu – grynaisiais ar kortele – mokate, aprašykite savo išlaidas ir pasidalinkite nuomone, kokiu būdu sekasi jas geriau kontroliuoti! Už įžvalgas vienam Jūsų padovanosime planšetę!

Išdrįskite papasakoti, kiek Jūsų šeima išleidžia per mėnesį, kam skiria pinigus ir kaip taupo mokėdami grynaisiais ar kortele. Kaip sutaupyti lengviau? Ar artėjant dienai, kai litą pakeis eurai, kaip nors pasikeitė Jūsų pinigų naudojimo įpročiai?

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 23 d.! Lapkričio 24-30 d. vyks balsavimas, kurio metu galėsite balsuoti už Jums pravarčiausias, įdomiausias įžvalgas. Daugiausiai balsų surinkusio autoriaus laukia naujutėlė planšetė.

Nenorėsite paleisti savo naujojo planšetinio kompiuterio „iPad Air“ (Wi-Fi + 4G 16GB, tamsiai pilkos spalvos) iš rankų. Jis lengvutis, bet galingas, greitas ir itin išmanus. Tai naujausių technologijų žaisliukas kasdieniam darbui, kelionėms ir pramogoms.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Pinigai“, arba spausdami nuorodą čia.