Šiais metais festivalio rengėjai sutelkė gausų žymių ir talentingų aktorių būrį. Festivalio organizatoriai – VšĮ „Visagino atspindys“. Organizuojant festivalį aktyviai prisidėjo Visagino savivaldybės administracija ir Visagino kultūros centras.

Festivalis per šešerius metus tapo gerai žinomas regione ir šalyje, todėl sulaukė nemažai rėmėjų, partnerių, tarp kurių Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Kultūros rėmimo fondas ir Lenkijos Respublikos kultūros ministerija.

Festivalio metu atlikėjus vertino Tarptautinė profesionalų teatralų, atstovaujančių Prancūzijai, Armėnijai, Baltarusijai, Ukrainai, Lietuvai, ir Visagino savivaldybės vertinimo komisijos. Tarptautinės vertinimo komisijos pirmininku šiemet buvo žymus Lietuvos kino ir teatro aktorius Regimantas Adomaitis, Visagino savivaldybės vertinimo komisijos pirmininkė, festivalio krikštamotė – Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė.

Festivalį pradėjo penktojo tarptautinio monospektaklių festivalio „Atspindys“ laureatė Irina Jevdokimova, šįkart visaginiečiams pristačiusi savo autorinę kompoziciją „Liūdna naktis“. Tai scenos kūrinys, kuriam aktorę įkvėpė garsių ikirevoliucinės Rusijos menininkų – rašytojo Ivano Bunino ir kompozitoriaus Sergejaus Rachmaninovo – kūryba.

Kitą spektaklį pristatė persikūnijimo virtuozas Herbertas Kaluza iš Vokietijos. Spektaklis „Mano karvelidės istorija“, sukurtas pagal Isaako Babelio apsakymą, atskleidžia žydų gyvenimo ir kultūros atmosferą Rytų Europoje XX a. pradžioje, primena 1905 metais Odesoje įvykusį žydų pogromą.

Spalio 6 d. prasidėjo Januszo Stolarskio – vieno garsiausių Lenkijos monospektaklio meistrų – premjeriniu monodramos „Orfėjas ir Euridikė“ spektakliu, sukurtu pagal to paties pavadinimo Česlovo Milošo poemą ir kitus rašytojo tekstus.

Nusipelnęs Rusijos aktorius Vsevolodas Čubenka jau 5-ąjį kartą atvyko į festivalį „Atspindys“. Čia jį pamėgo ir laukia žiūrovai, o tarptautinis žiuri skyrė ne vieną aukščiausią apdovanojimą. Šįkart aktorius atvežė naujausią savo monospektaklį „Nuo ko miršta žiurkėnai?“. Spektaklis buvo rodomas net dvi festivalio dienas, tiesa, ne konkurso programoje.

Zinaida Pavlova – Rusijos nusipelnius artistė ir Mordovijos Respublikos liaudies artistė pristatė prancūzų poeto, dramaturgo, tapytojo, režisieriaus ir net bokso vadybininko Žano Kokto psichologinę dramą „Žmogaus balsas“. Tai mylinčios, bet mylimojo paliktos moters, skausmingi išgyvenimai.

Daug žiūrovų sulaukė Kauno kameriniam teatrui atstovaujančio Aleksandro Rubinovo (Lietuva) „Koba“ – spektaklis apie netolimos istorijos įvykius, despotišką Stalino asmenybę, dar gyvą paties režisieriaus atminty, paveikusią daugelio Lietuvos žmonių likimus.

Spalio 7 d. pradėjo Augustės Pociūtės, jaunos aktorės iš Klaipėdos „Laisvojo teatro“, monospektaklis-debiutas „Sudie, derintojau!“ pagal Vadimo Levanovo kūrinį. Šią dieną užbaigė Mentoro Zymberajaus, aktoriaus, teatro ir kino režisieriaus, prodiuserio bei teatro pedagogo, autorinis spektaklis „Aktorius dėžėje”, inspiruotas asmeninės patirties, įgytos ir per aktorinio, kūrybinio darbo metus, ir per šalį siaubusio karo veiksmų sukrėtimus.

Spalio 8 d. programoje buvo du spektakliai. Birutė Mar – nuolatinė tarptautinių monospektaklių festivalių Visagine dalyvė, pristatė vieną sudėtingiausių savo spektaklių –„Antigonę“, pastatytą pagal graikų dramaturgo Sofoklio tragediją, parašytą Edipo mito motyvais.

VI-ąjį tarptautinį monospektaklių festivalį „Atspindys“ užbaigė baltarusių aktorės Jelenos Dudič pristatomas premjerinis tragikomiškas spektaklis „Aš laukiu tavęs, mylimasis!“ pagal Darijaus Fo pjesę „Viena namuose“. Tai istorija apie „laimingą“ moterį, bendraujančią su nauja gatvės kaimyne. Beveik visi VI-ojo „Atspindžio“ spektakliai jau yra pelnę pripažinimą tarptautiniuose festivaliuose.

Atsisveikinimo vakarą organizatoriai, vertintojai, aktoriai ir žiūrovai negailėjo vieni kitiems šiltų žodžių. Savivaldybės merė Dalia Štraupaitė nuolatinėms festivalio organizatorėms VšĮ „Visagino atspindys“ direktorei Marijai Tananai ir techninei direktorei Nadeždai Pereverzevai, tarptautinės vertinimo komisijos pirmininkui įteikė padėkos raštus ir atminimo dovanas ir palinkėjo festivaliui ilgų, kūrybingų gyvavimo metų, o visiems dalyviams ir žiūrovams nepamirštamų akimirkų.

VI-ojo tarptautinio monospektaklių festivalio „Atspindys“ didysis prizas buvo įteiktas BIRUTEI MAR – už meistrišką persikūnijimą atskleidžiant graikų žmonių tragiškus likimus, susipinančius su šiandienos pasauliu. Visi aktoriai buvo apdovanoti padėkos raštais ir atminimo dovanomis:

IRINA JEVDOKIMOVA – už muzikos ir žodžio draugystę;
HERBERT KALUZA – už jaudinančią istorijos interpretaciją;
JANUSZ STOLARSKIJ – už išgrynintą ryšį su žiūrovu;
ZINAIDA PAVLOVA – už aktorinį meistriškumą;
ALEKSANDRAS RUBINOVAS – už ištikimos ir narsios draugystės puoselėjimą;
AUGUSTĖ POCIŪTĖ – už subtilų jauno žmogaus išgyvenimų atskleidimą;
MENTOR ZYMBERAJ – už širdį, šaukiančią gyventi;
JELENA DUDIČ – už moters pasaulio spalvų atskleidimą;