Idėjos autorė Violeta Masteikienė, vadovaujanti įvairias socialines akcijas organizuojančiai „Gerų minčių magijos projektų“ įmonei, sakė, kad šių spalvotų renginių metu norėta paskatinti žmones dovanoti obuolius daugiavaikėms šeimoms, o miesto šventėse kartu su jomis virti obuolienes, vaišintis jomis, o tuo pačiu ir susipažinti.

„Šia akcija norime parodyti dėmesį didelėms, sveikoms ir stiprioms šeimoms. Apmaudu, kad visuomenė yra linkusi smerkti: daugiavaikės šeimos kaltinamos asocialumu, išprusimo stoka, jiems klijuojamos prašytojų, „pašalpinių“ etiketės. Todėl pasirinkome simbolinį uogienės virimą kartu – nuoširdaus ir tikro bendravimo šeimoje atmosferą“, - sakė ji.

Varėnoje tarp grybų ir spanguolių obuolienės virėjai gerokai išsiskyrė. Obuolius lupo ir pjaustė vaikai iš daugiavaikių šeimų ir geranoriškai nusiteikę varėniškiai. Prie bendro darbo prijungė ir ką tik nuo scenos nulipę kviestiniai šventės svečiai – dueto „Kamanių šilelis“ muzikantai. Kamilė Gudmonaitė ir Mantas Zemleckas smulkindami obuolius svarstė, kad gyvenimas didelėje šeimoje turi daugiau privalumų nei trūkumų. „Kai mano gyvenime atsirado sesės, – sako vyriausia iš trijų seserų Kamilė, – aš pasijutau tokia pilna.

Supratau, kad jau niekada nebūsiu vieniša ir tas jausmas mane labai šildo“. „Pastebėjau, kad vaikai iš daugiavaikių šeimų labai kūrybingi, – sako Mantas. – Jiems nuo mažumės reikia išmokti gyventi ir dalintis gausioje šeimoje. Jei kiti viską lengvai gauna, tiems vaikams reikia pagalvoti, kaip suderinti interesus. Todėl jie lengviau prisitaiko bet kokiame sociume ir dažnai tai daro labai kūrybingai“.

Kad tokių akcijų tikrai reikia, vienareikšmiškai sutiko visi: ir organizatoriai, ir dalyviai, ir svečiai. „Aš tik dabar supratau, kaip jaučiasi daugiavaikės šeimos, – tikino akcijai talkinusi savanorė Miglė. – Dažnas vyresnio amžiaus žmogus, tik išgirdęs, kad šia uogiene vaišina gausių šeimų vaikai, net neragauja, o pažeria ant padėklo smulkių pinigų“.

Miglė sutrikusi, nes elgetauti ji neketino. „Ar jūs pasivaišinę draugų namuose, paliekate ant stalo pinigų?“, – klausia kita savanorė pensininkų poros, kurie krapšto monetas iš kišenių. Žmonės droviai šypsosi – jie nenorėjo įžeisti, tiesiog manė, kad reikia sušelpti vaikučius. „Šiandien mes dalinamės ir dovanojame“, – ramina susigraudinusias grybautojas Daugiavaikių šeimų asociacijos „MES“ vadovė Jurgita Pocienė, įteikdama joms po kilogramą uogienių cukraus. „Ar dar būna stebuklų?“ – stebisi sunkiai dirbantys ir nieko už dyką nesitikintys gauti žmonės. Stebuklas. Tai buvo dažniausiai skambėjęs žodis.

„Jūs klausiate, kaip galima būtų pakeisti neigiamą požiūrį į daugiavaikes šeimas? – sako „Kamanių šilelio“ muzikantas Mantas. – Pasižiūrėkite – socialinės atskirties yra visur, ji tiesiog čia aplinkui. Kaip tai pakeisti? Turbūt reikėtų keisti patį žmogų, kaip sutvėrimą,“ – filosofiškai svarsto jaunasis atlikėjas. „O aš manau, kad yra būdų, – paprieštarauja jam kolegė Kamilė. – Menas tai gali padaryti, muzika vienija žmones“. „Bendravimas ir pažinimas, – prideda ir keturių šviesiaplaukių pyplių mama Jurgita Pocienė. – Akivaizdu, kad reikia su žmonėmis kalbėti, juos šviesti. Ir pasakoti ne tik apie mus, bet ir kelti pačių savivertę. Ech, važiuočiau taip per Lietuvą skatindama žmones...“.

Renginio organizatoriai negailėjo šiltų žodžių Varėnos seniūnijai, tiek metų rengiančiai gražią šventę, kuri yra nuostabi erdvė mažiems stebuklams įvykti. O jais gali tapti bet kas: graži daina, geras žodis, žavus baravykas ar cukraus pakelis.