„Birželio pabaigoje manęs laukia nedidelis lauko renginys, šventė. Kadangi po to dar susėsime prie šašlykų, bus ir alaus. Gali būti, kad norėsime atsidaryti ir dar ko nors, patys suprantate, ko – viešai nerašysiu, negražu. Ar stipriau atsigaivinti. Bet čia iškyla dilema: kitą dieną po šventės manęs laukia skiepai.

Skiepytis nuo koronaviruso tikrai yra svarbiausia, to jokiu būdu neatidėsiu. Čia jau antra vakcina, noriu būti kiek tik galiu saugus. Bet kaip su tuo vakarėliu iš vakaro?

Visur buvo kalbama, kad po skiepo negalima gerti. Po tai po, o kaip dėl „prieš“? Įdomu, ar yra koks poveikis ir kaip reiktų elgtis?“ – klausė skaitytojas C.

SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė atsakė, kiek laiko prieš skiepą reiktų susilaikyti nuo stipresnių švenčių.

„Alkoholis, ypatingai vartojamas dideliais kiekiais, turi neigiamą įtaką imuninės sistemos darbui. Be to, jis gali suintensyvinti nepageidaujamas reakcijas, atsirandančias po vakcinacijos. Todėl likus kelioms dienoms iki vakcinacijos ir po jos patariama atsisakyti alkoholio vartojimo. Lietuvoje naudojamų vakcinų gamintojų parengtose preparato charakteristikų santraukose nėra nurodyta preparato sąveika su alkoholiu.

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad alkoholio vartojimas turi neigiamą poveikį žmogaus organizmui. Kiekvieną kartą vartojant alkoholinius gėrimus žalos rizika sveikatai didėja, o gausus alkoholio vartojimas silpnina imuninę sistemą ir mažina jos gebėjimą susidoroti su infekcinėmis ligomis, įskaitant COVID- 19.

Be to, alkoholis keičia žmogaus mintis, turi įtakos sprendimų priėmimui bei elgesiui, susijusiam su patiriamomis traumomis ar smurtu, įskaitant smurtą artimoje aplinkoje, seksualinę prievartą ar smurtą prieš vaikus ir vyresnio amžiaus asmenis. Vartojant alkoholinius gėrimus karantino laikotarpiu gali padidėti depresijos, nerimo ar panikos atakų tikimybė. Svarbu, jog alkoholio vartojimas netaptų vienu iš atsipalaidavimo ir streso įveikimo būdų“, – įspėjo G. Megelinskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)