Lauke plieskia apie 30 laipsnių karštis, langai uždaryti, vienas iš vaikų (nors, mano nuomone, turėtų abu) – specialioje kėdutėje ir net negali pajudėti. Šalia automobilio pasirodžius nepažįstamiems, šie pradeda belstis pagalbos, tačiau nei iš išorės, nei iš vidaus automobilio durų neįmanoma atidaryti. Kiek jie laiko praleido automobilyje, nežinia, tačiau vaikai buvo paraudę, apsipylę ašaromis ir beldė į stiklą, melsdami išsivaduoti.

Įvykio liudytojui pasikvietus į pagalbą apsaugos darbuotojus (…), per garsiakalbius iškviesta „supermamytė“ prie savo automobilio pasirodė po dešimties minučių. Deja, ji ne tik nepripažino savo kaltės, priešingai – apkaltino įvykį filmavusį liudininką kišimųsi į privatų gyvenimą (…).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI susisiekė su „Iki“ prekybos centro atstovu spaudai Andriumi Petraičiu, jis patvirtino, kad situacija reali – pirmadienį iš tiesų dėl aukščiau apibūdintos situacijos buvo iškviesti apsauginiai, kurie per garsiakalbius pranešė automobilio vairuotojai apie situaciją. Kai moteris prie automobilio pasirodė, apsauginiai pasišalino. Per kiek laiko moteris atėjo iki automobilio, atstovas spaudai patikslinti negalėjo.

Situacija taip pat pakomentavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos:

„Kiekvienu konkrečiu atveju sprendžiant klausimą dėl vaiko palikimo trumpam ar ilgesniam laikui automobilyje, tėvams reikėtų atsižvelgti į vaiko amžių ir jo brandumą, gebėjimą pasirūpinti savimi, taip pat į tai, ar automobilyje vaikui likus vienam bus sudarytos saugios sąlygos bei jam nekils pavojus.

Iš tiesų karštą vasaros dieną palikti pastatytame ir užrakintame automobilyje vaiką gali būti labai pavojinga, kadangi, kaip žinia, vaikai, ypač kūdikiai yra labai jautrūs aukštai temperatūrai.
Pastebėjus paliktą neprižiūrimą vaiką automobilyje, svarbiausia pilietiškumas bei galimos žalos vaikui padarymo prevencija. Pirmiausia apie paliktą vaiką ir jam keliamą grėsmę turėtų būti informuota policija ar kita atsakinga tarnyba. Taip pat negalima imtis veiksmų, kurie dar labiau gali išgąsdinti vaiką – fotografuoti, filmuoti jį ir pan.

Paprastai kompetentingos institucijos, nustačiusios vaiko teisių pažeidimo faktą, sprendžia klausimą dėl vaiko tėvų patraukimo administracinėn atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 181 ir 1813 str. už vaiko teisių pažeidimą arba tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad teikiant tretiesiems asmenims duomenis, taip pat renkant juos bei viešai skelbiant, privalu laikytis privataus gyvenimo apsaugą, asmens duomenų teikimą bei visuomenės informavimo priemonių veiklą reglamentuojančių teisės aktų nuostatų bei vaiko teisių interesų prioretiškumo principo. Vaikai – labiau pažeidžiama socialinė visuomenės grupė, todėl reikėtų vengti jų fotografavimo be tėvų, globėjų ar kitų jiems atstovaujančių asmenų sutikimo.“