Režisierius Axel Petersén savo pirmajame pilno metražo filme „Donatas ir Avalonas“ sukuria sąlygas įgyvendinti šį troškimą bei, galbūt, pirmą sykį gyvenime susimąstyti. Viskas prasideda nuo vakarėlių liūto Janne (akt. Johannes Brost) grįžimo į Švedijos kurortą, kuriame jis planuoja atidaryti „Avalono“ naktinį klubą, suteiksianti galimybę darsyk išgyventi jaunystę bei užsidirbti pinigų.

Rodomas gyvenimas smagus, prabangus, nerūpestingas. Tačiau čia į siužetą įterpiamas iš Lietuvos atvykęs imigrantas Donatas (akt. Simas Lindešis). Dėl Janne kaltės įvyksta nelaimė, visų pirma realistiškai parodanti užsieniečių požiūrį į iš užsienio atvykusius darbuotojus. Visa situacija komplikuojasi, vienas poelgis veda prie kito, bet personažams visada paliekama galimybė prisiimti atsakomybę, vienokiais ar kitokiais veiksmais pakeisti įvykių eigą ir taip pripažinti, kad jie yra suaugę žmonės, o nebe niekuo nesirūpinantys jaunuoliai.

Filmas išsiskiria puikia vaidyba, kuri derinama su vizualiai paveikiu kameros darbu. Jau vien ko verti kadrai, kur nuostabaus Švedijos kraštovaizdžio fone Janne be žodžių, be pagalbinio muzikos įsikišimo, mąsto apie savo gyvenimą bei pasirinkimus. Bandant prisiminti scenas, kurios daugiausiai atskleidžia apie veikėjus, iškyla būtent tokie kadrai – nebylūs, su pilnai į Janne charakterį įsikūnijusiu J. Brost‘u. Esminiai konfliktai vyksta ne išoriniame pasaulyje, bet veikėjų viduje. Brost‘as vien veido ekspresija, akimis sugeba subtiliai perteikti sudėtingą ir prieštaravimų kupiną vidinį personažo pasaulį.

Kai kuriems „Donatas ir Avalonas“ bus filmas apie iš Lietuvos emigravusius žmones. Apie sunkumus, su kuriais jie susiduria dirbdami svetur. Toks požiūris į filmą yra galimas, nes nors ir imigrantai siužete užima palyginus nedidelę dalį, bet toji dalis pavaizduota paveikiai ir realistiškai.

Kitiems – tai filmas apie nesugebėjimą prisiimti atsakomybę, suaugti, pripažinti, kad kiekviena gyvenimo pakopa kelia vis kitokius reikalavimus. Apie personažus, nenorinčius pripažinti, kad jiems jau šešiasdešimt. Apie jų gyvenimo blankumą. Tai filmas, kuris suteikia unikalią galimybę pažvelgti į kontrastingą Švedijos kurortinių miestelių pasaulį bei vyresnę kartą, kuri nesugebėdama atrasti prasmės, stengiasi užpildyti tuštumą nerūpestingu elgesiu ir linksmybėmis.