Remiantis Jungtinių Tautų vystymosi programos duomenimis, net 98,8 proc. lietuvių yra raštingi, šį rezultatą pranoksta tik Latvija (99,9 proc.) ir, jei tikėsime, Šiaurės Korėja (100 proc.). Vis dėlto feisbuke įsikūrusi virtuali Gramatikos ir vertimų policija kasdien sulaukia skaitytojų užfiksuotų iškabų, reklamų, etikečių, valgiaraščių ir kitų viešų užrašų, kuriuose gausu rašybos ar skyrybos klaidų. Taip pat nemažoje dalyje gaunamų pranešimų užfiksuoti įvairūs skelbimai, pranešimai laiptinėse ar socialinių tinklų grupėse, interneto portalų straipsniuose.

Klaidos užrašuose – labai pastebimas ir dalį žmonių ganėtinai erzinantis reiškinys, tačiau jis visada skatina bent nusišypsoti. Kartais klaidų atsiranda dėl neapdairumo, kartais – dėl taisyklių neišmanymo. Bet kuriuo atveju, dalijantis užfiksuotais kalbos „pažeidimais“ svarbu yra atkreipti visuomenės dėmesį į kalbos taisykles, atidumą ir antro perskaitymo svarbą, todėl ir įkūriau Gramatikos ir vertimų policijos puslapį feisbuke.

Puslapio socialiniame tinkle istorija prasidėjo 2014 m. kovą, kai, sukaupęs nedidelę kolekciją nuotraukų su šmaikščiais klaidingais užrašais, nutariau ja pasidalinti. Asmeniniame profilyje šie vaizdai būtų praslydę žmonėms pro akis, todėl ir gimė idėja sukurti tokį puslapį, juolab kad panašių tuomet nė nebuvo. Šiandien puslapį seka daugiau kaip 9000 gerbėjų, siunčiančių savo pastebėtas klaidas tiek žinute, tiek el. paštu.

Nuo pat pradžios pasikeitė puslapio ir turinio apipavidalinimas, tačiau išliko esminė sąlyga – užrašai turi būti vieši, o klaidos – pastebimos ir reikšmingos. Todėl asmeniniai susirašinėjimai ar straipsniuose žurnalistų vietomis sukeistos raidės į puslapį nepakliūva. Nors didžioji dalis klaidų stebimos lietuviškuose užrašuose, pasidalijame ir angliškais, retkarčiais – ir rusiškais užrašais. Šio puslapio unikalumas tas, kad turinį kuria patys skaitytojai, jie yra variklis puslapiui egzistuoti.

Dalinuosi daugiausiai skaitytojų reakcijų sulaukusiais pažeidimais. Daugiaų jų – feisbuko puslapyje.