Praktikoje jautėsi lyg vergijoje

Didžioji dalis DELFI diskusijos dalyvių nesutiko su darbdaviais. Vienas jaunuolis prisipažino, kad atlikdamas praktiką mechanikos salone jautėsi lyg patekęs į vergiją.

„Dirbau praktikoje, pati didžiausia vergija. Teko dirbti viename mechanikos salone ir visus tris mėnesius tik varžtus sukau ir mašinas šveisdavau, nors jau turėjau baigti mechaniką. Tokį darbą ir bet kuris „nuo gatvės“ gali atlikt, bet tinginiai mechanikai tik tokį ir duoda, o ir šefas ne studentėliu patikės, o savo darbuotojais. Taip ir kankinausi vasarą, o po to dar paklausė, ar nenorėčiau ilgesniam laikui dirbt. Visiški juokdariai“, – neslėpė kartėlio jis.

Kitas diskusijos dalyvis siūlė patiems darbdaviams sau atsakyti į klausimą, ar jie ieško praktikanto, ar vergo.

„Visų pirma, ko darbdaviai ieško – praktikanto ar vergo? Praktikantui duodama praktikos užduotis (ne darbo užduotis), kuri turi būti panaši į darbo užduotį, bet negali jokiu būdu sutapti 100 procentų (negalima versti praktikanto sėdėti praktikos vietoje nuo 8 iki 17 val., nes jis vykdo praktikos, o ne darbo užduotis, negalima praktikanto versti atlikti darbą, kuris nėra nurodytas praktikos programoje). Siūlyčiau darbdavius, kurie priima praktikantus darbui, bausti kaip už nelegalų darbą, o tam tikrais atvejais bausti už žmonių išnaudojimą vergovei (nes tikras darbas be užmokesčio yra vergovės forma). Darbdaviams gal mano pozicija nepatiks, tačiau reikia žiūrėti tiesai į akis“, – samprotavo DELFI skaitytojas.

Ne mažiau kritikos įmonėms pažėrė ir dar vienas skaitytojas, kuris jau kalbėjo ne tik apie praktikantus, bet ir apie priimamus dirbti jaunuosius specialistus.

„Aš pasakysiu, kokių jaunuolių jie tikrai nelaukia – tokių, kurie nori už sunkų darbą gauti atitinkamą atlyginimą. Kas gali nesutikti su tokia Lietuvoje įsišaknijusia ideologija? Lietuviai – tai tik pigi darbo jėga. Drąsiai galiu pasakyti, kad jeigu nebūtų tokios konkurencijos, kokia yra, pavyzdžiui, samdant programuotojus ar įmonių iš užsienio, jų atlyginimai vargiai viršytų minimumą. O tos demagogijos, kad ką tik pradėjęs dirbti baigęs studijas studentas negali iš viso prašyti atlyginimo yra tik bandymas pasipelnyti, kitaip sakant, padaryti verslą nuo nulio“, – tvirtino jis.

Nustebino praktikanto arogancija

Tiesa, praktikantus gynė ne visi. Pavyzdžiui, vienas DELFI skaitytojų rašė, kad jų įmonė buvo priėmusi atlikti praktiką labai gerais pažymiais besimokantį studentą, tačiau jo arogancija ir neįsiklausymas į profesionalią kritiką privertė daugiau išvis nebepriimti praktikantų.

„Buvome priėmę atlikti praktikos (apmokama praktika) geriausią kurso studentą. Arogancijos iš jaunuolio tiek, kad apakintas savo puikumo į kiekvieną patarimą ar pastabą reagavo taip, lyg atėjo ne praktikuotis, o kitus mokyti. Tiesioginė veikla, susijusi su studijomis, buvo atliekama atmestinai pasakant „nesuprantu“, „nespėju“, „nežinau“, bet ne bandant išsiaiškinti, paklausti kolegų. Nuo to laiko nebepriimame praktikantų – kad ir kokie jie jauni, puikūs ir t.t. Kaip pelno siekianti organizacija vertiname veiklos efektyvumą, o tokie „snobiukai“, iš esmės, kad ir kokie jie puikūs universitete, tik popieriui nuskaityti ir tinka – bet tam mes turime referentes“, – pasipiktinęs teigė jis.

Dar vienas DELFI diskusijos dalyvis pridėjo, jog ne darbdaviams, o praktikantams reikia patiems susimokėti, kad juos priima, kadangi iš jų beveik nėra jokios apčiuopiamos naudos.

„Daugeliu atvejų patys studentai turėtų primokėti už tai, kad juos priima atlikti praktikos. Kadangi reikia sukurti darbo vietą, įsigyti papildomas darbo priemones, paskirti patyrusį darbuotoją vadovu, kuris vietoj to, kad duotų realų rezultatą įmonei – gaiš laiką apmokydamas naujoką. Tad tai atsiperka tik vienu atveju – jei studentas žingeidus ir nori mokytis, bei vėliau ketina ateiti dirbti į įmonę. Tada verta priimti ir mokyti studentą“, – mąstė skaitytojas.

Klausiame jūsų – kokia jūsų nuomonė? Ar jums yra tekę atlikti praktiką įmonėje, o gal esate darbdavys, kuriam yra tekę praktikai priimti studentą? Pasidalykite įžvalgomis, istorijomis ir patarimais, ką reikia daryti, kad praktika būtų naudinga ir studentui, ir darbdaviui. Jūsų minčių laukiame el. paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)