Bet ne čia intriga, automobilį jis gražino, į jokią avariją nepateko ir jokių kitų problemų nebuvo. Bent jau aš taip galvojau, kol už kelių savaičių, lapkričio 19 d., nesulaukiau skambučio iš Klaipėdos miesto savivaldybės vyriausiosios specialistės. Pasirodo, tuo metu, kai buvau paskolinęs automobilį, buvo užfiksuota, kad jis Klaipėdoje pastatė jį mokamoje vietoje ir dėl to aš turiu problemų.

Daviau jai savo el. pašto adresą ir greitai gavau detalesnę informaciją, kad automobilis stovėjo Klaipėdoje prie Medžiotojų g. 8 namo, ir buvo nesumokėta už stovėjimą. Va tai tau, pagalvojau, toks ir draugas, pridirbo man... Paskambinau jam pasiaiškinti, bet jis dievagojosi jokioje mokamoje vietoje nestatęs. Žmogų seniai pažįstu, sąžiningas ir atsakingas, nejaugi meluotų... Vis tik abejonių kilo.

Dažnai lankausi Klaipėdoje, nusprendžiau patikrinti jo žodžius, ar tikrai prie Medžiotojų g. 8 namo stovėjimas mokamas. Atvažiavau nuo perkėlos ir kruizinio terminalo pusės, pasukau iš Naujojo Uosto g. į Kalvos g., iš Kalvos g. į Medžiotojų g. ir tikrai, visame maršrute neaptikau jokio kelio ženklo, kuris informuotų apie mokamą stovėjimą Medžiotojų g. Taip pat toje gatvėje nepamačiau jokio parkomato ir apskritai rajonas pasirodė miegamasis, paprasti penkiaaukščiai, be automobilių darbo metu, toli nuo senamiesčio, tad koks tikslas tokioje vietoje daryti mokamą stovėjimą?

Naiviai pagalvojau, kad tiesiog įsivėlė kažkokia klaida, kuri Klaipėdos savivaldybės tarnautojos bus greitai ištaisyta man pateikus savo surinktus duomenis (nufotografavau visas sankryžas), administracinė teisena nutraukta ir bus atsiprašyta už sutrukdymą. Juk šiaip ar taip, gyvename Europos Sąjungos šalyje, o ne kokioje rytinėje kaimynėje, bent jau mūsų spaudoje garsėjančioje valstybės tarnautojų savivale ir sveiko proto trūkumu.

Taigi parašiau el. laišką, išdėsčiau kas ir kaip, prisegiau padarytas nuotraukas ir kokį Klaipėdos savivaldybės vyr. specialistės atsakymą į tai gavau... Spėkite iš trijų kartų. Pasirodo, visiškai nebūtina informuoti apie mokamas stovėjimo vietas atitinkamais kelio ženklais. Pakanka Klaipėdos savivaldybės tarybos sprendimo (2015 m. gruodžio 22 d. sprendimas Nr. T2-356), kuriuo Medžiotojų g. įtraukta į mokamo stovėjimo geltonąją zoną. Tai, kad nėra ženklų, informuojančių apie mokamą stovėjimą, nieko nereiškia.

Kad įkalti dar vieną vinį į sveiko proto karstelį, pasirodo, ir mano el. paštu pateikta informacija nieko nereiškia. Klaipėdos savivaldybės vyr. specialistės teigimu, ją nebent galima dar kartą pateikti paprašius žodinio administracinio nusižengimo nagrinėjimo ir atvykus tarnautojai patogiu laiku į Klaipėdą ir visą tą patį dar kartą papasakoti. Pavyzdžiui, atskristi iš kokio Londono, jei koks emigrantas pakliūtų į tokią situaciją, arba iš Tailando, kur šiuo metu yra mano draugas. Be abejo, ji ir tokiu atveju neturėtų jokios reikšmės, juk savivaldybė jau turi tą informaciją, jei jų požiūriu, ji būtų reikšminga, galėtų ir taip nutraukti administracinę teiseną. Taigi vis tiek nubaustų, šią informaciją vėl reikėtų pateikti skunde teismui. Net įdomu, ar būtų atrastas sveikas protas kažkurioje grandyje, gal Aukščiausiame Teisme? Ar padengtų po to Klaipėdos savivaldybė visas kelionių ir teisininkų paslaugų išlaidas? Daug klausimų į kuriuos nėra atsakymo. Todėl žmonės tiesiog susimoka baudą, taip paprasčiau.

Ir kyla klausimas, kodėl visa tai vyksta, kur priežastis. Ar tai galimai tik vienos vyriausiosios specialistės sveiko proto trūkumas, ar tai aukščiausiame savivaldybės lygmenyje patvirtinta, Naujųjų Vasiukų vardo prizo verta, pasipinigavimo schema? Juk pro ten pat, be jokių informuojančių apie mokamo stovėjimo zoną ženklų, galima įvažiuoti ne tik į Medžiotojų gatvę, bet ir į daugelį kitų. Ko gero, per vieną dieną taip surenkama nemažai baudų. Ir absoliuti dauguma Klaipėdos svečių nesigilina, nesuka galvos, galvoja: „Turbūt suklydau, nepastebėjau“, sumoka pusę minimalios baudos, 10 eurų ir tuo viskas baigiasi. O savivaldybei pinigai kapsi.

Kyla daug klausimų apskritai dėl tokios vietos, kaip Medžiotojų g., įtraukimo į mokamą zoną. Paprastas miegamasis rajonas su nušiurusiais penkiaaukščiais ir keliomis mašinomis gatvėje dieną. Koks gi tikslas apmokestinti šią vietą darbo valandomis?

Visos šios istorijos išvada – jei sugalvosite apsilankyti Klaipėdoje, nepatingėkite peržiūrėti visų Klaipėdos savivaldybės sprendimų, kad netyčia nepadarytumėte kokio administracinio nusižengimo. Juk nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Turistams užsieniečiams šiuo atveju nepasisekė, visi sprendimai skelbiami tik lietuvių kalba, teks samdyti vertėją.

Komentuoja Klaipėdos miesto savivaldybė

Informuojame, kad Viešosios tvarkos skyriuje yra pradėta administracinio nusižengimo teisena dėl galimai padaryto administracinio nusižengimo nesusimokėjus rinkliavos mokesčio už nustatytą mokamą automobilių stovėjimo vietą.

Nustatyta, kad VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ fiksuotas automobilis priklauso įmonei. Tikslinant galimo nusižengimo aplinkybes el. p. buvo bendrauta su fiksuoto automobilio savininku (įmonės vadovu) ir paprašyta pateikti duomenis apie asmenį, kuris šiuo automobiliu naudojosi. Įmonės savininkas, prieš pateikdamas prašomus duomenis, pareigūnui papildomai pateikė nuotraukas bei nuomonę apie netinkamai įvertintas aplinkybes ir tai, kad joks nusižengimas padarytas anot jo nebuvo. Tuo pagrindu Skyriaus pareigūnė detaliai išdėstė administracinio nusižengimo kodekso procesines teises asmenims teikti paaiškinimus administracinio nusižengimo teisenoje, tame tarpe ir teisę (bet ne pareigą) dalyvauti bylos nagrinėjime.

Šiuo atveju svarbu akcentuoti, kad ANK numato prievolę pareigūnams tinkamai ir nuosekliai ištirti visas aplinkybes dėl galimai padaryto nusižengimo padarymo ir tik tada surašyti administracinio nusižengimo protokolą. Dėstomu atveju, administracinio nusižengimo teisena pradėta, tiriamos aplinkybės, tik kurias įvertinus bus priimtas procesinis sprendimas – surašyti administracinio nusižengimo protokolą arba nutarimu nepradėti teisenos.