„Savo namuose pagavome didelį vorą ir norėtume jį identifikuoti. Bandžiau ieškoti internete, bet kadangi esu ne profesionalas, labai sunku atskirti nuo kitų rūšių“, – laiške rašė DELFI skaitytojas Tomas.

Paaiškėjo, kad bijoti rasto voro nėra ko, – tai, kaip nurodė biologijos mokytojas Algirdas Vilkas, yra naminis voras, vadinamas naminiu kampavoriu (lot. Tegenaria domestica). Jis dažniausiai randamas namuose, daržinėse ir rūsiuose ant lubų, taip pat ant grindų.

Kaip nurodoma A. Vilko pateiktoje informacijoje, šios rūšies vorių dydis siekia 9.0-10 mm, o vorų – 6.0-9.0 mm. Morfologiniai gyvių ypatumai: galva ir krūtinė šviesiai rudi, su neryškiais spinduliškais dryžiais, ypač galvos ir krūtinės srityje. Pilvelis šviesiai rudas ar pilkas, tankiai apaugęs švelniais šviesiais plaukeliais. Kojos šviesiai rudos ilgos ir dygliuotos.

Naminiai kampavoriai yra aktyvūs naktį, grobio tyko gyvenamajame urvelyje. Patelės išgyvena beveik iki 4 metų, patinai miršta netrukus po poravimosi.

Užfiksavote jums nematytą gyvį ar augalą? Siųskite nuotrauką mums el.p. pilieciai@delfi.lt!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)