Mes gyvename provincijoje. Susisiekimas su miestu čia – ne koks. Yra tik du traukiniai – 05.37 val. ir 08.40 val. į Vilnių, o iš Vilniaus – 16.40 val ir 18.36 val. O dabar, nuo sausio 1-osios nori mums visai panaikinti traukinius, vadinasi, susisiekimas dar labiau suprastės.

Mūsų gyvenamojoje vietoje važiuoja tik du autobusai – 7 val ir 15.30 val į Vilnių, o iš Vilniaus – 12.20 val ir 16.40 val. Aš ir mano šeima dažniausiai važinėjame traukiniu, nes taip yra arčiau namų ir patogiau. O kai panaikins traukinius, teks vaikščioti pėsčiomis – 5 km pirmyn ir 5 km atgal iki autobuso stotelės, kad galėtume nusigauti į miestą – į darbus, o kiti – į mokslus.

Kad būtu aiškiau, aš įvardinsiu vietovę, kur gyvename, – Šalčininkų rajonas, prie Jašiūnų geležinkelio stoties, tos dalies rajono, kuri nutolusi nuo pagrindinio kelio, kur važinėja autobusai!

Patarkite, kaip nueiti 5 km, jei darbe reikia būt 07.30 val? Iš 5 km, 3 km – per mišką ir judriu keliu, kur važinėja sunkvežimiai. Reiktų eiti per šaltį, per vėtrą, per tamsą. Mums traukinys visiems labai reikalingas, juo važinėja tikrai daug žmonių, dažniausiai jis būna sausakimšas. Ir šis transportas labai patogus, viens du, ir jau namie. O kai bus panaikintas šis maršrutas, teks eiti 5 km pirmyn ir 5 km atgal, kaip jau minėjau, per šaltį, vėtrą, tamsą ir t.t. Niekam to nelinkiu!

Būkime draugiški vieni kitiems – palikime traukinius, jie – susisiekimas su miestu ir namais! Tai praktiškai vienintelis susisiekimas, bet susidaro įspūdis, kad gyvenam ne XXI a., o laikais, kada, kaip pasakojo mano prosenelė, po karo važinėjo krovininiais traukiniais.

Gal ir mums reikės prašyti krovininių traukinių pavėžėti iki sostinės? Bet jie gali ir nesutikti, nes darbas to neleis. Mums tas traukinys labai reikalingas, jis – ne patogumams, o kad galėtume dirbti, mokytis. „Lietuvos Geležinkeliai“ iš mūsų nori tai atimti! Mes esame mokesčių mokėtojai ir savo šalies patriotai, nes neišvažiuojam į užsienį, bet mus nori išstumti iš mūsų Tėvynės, o tuo pačiu ir dalį rajono atskirti nuo susisiekimo su sostine. Kam nuo to bus geriau?! Taip dar labiau nori padidinti bedarbių armiją, turbūt dar per mažai turime pašalpos gavėjų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI komentaro pasiteiravo AB „Lietuvos geležinkeliai“ atstovo Vidmanto Gudo:

„Nuo sausio 1 dienos planuojama atšaukti maršruto Vilnius-Valčiūnai-Jašiūnai-Stasylos-Vilnius traukinius. Tai daroma atsižvelgus į keleivių srautus: vidutiniškai viename traukinyje, vykstančiame tarp Vilniaus ir Stasylų, keliauja 26 keleiviai. Per metus šiuo maršrutu jų vežama apie 68 tūkst. Metinis dėl to susidarantis nuostolis – beveik 1 mln. litų.

Dar pavasarį kreipėmės į Vilniaus rajono savivaldybę prašydami išnagrinėti galimybę prisidėti prie traukinių eismo finansavimo arba rasti būdų organizuoti alternatyvų susisiekimą autobusais. Vilniaus rajono savivaldybė atsakė, kad finansiškai prisidėti galimybių ji neturi. Tačiau savivaldybės teigimu, į minėtas gyvenvietes vyksta tarpmiestiniai autobusai, todėl susisiekimas gyventojams bus užtikrintas.

Bendrovė didesnį dėmesį skirs maršrutų, kuriais vyksta daugiau keleivių, paslaugų kokybei gerinti. Primename, kad keleivių vežimas geležinkeliais yra įstatymu priskirta viešoji paslauga, kasmet bendrovei sukurianti apie 120 mln. litų nuostolių. Keleivių vežimo veikla optimizuojama atsižvelgiant į sumažėjusias pajamas iš krovinių vežimo veiklos, iš kurių yra dengiami keleivių vežimo nuostoliai.“