„Šopeno rinkimų apylinkėje rinkėjų kortelės neišnešiojamos balsuotojams, kaip tai daroma kitose apylinkėse. Balsavau apie 9:00 ir tik tuomet – atvykus – jos buvo dalinamos piliečiams. Taip atsitiko su manimi, taip buvo ir su kitais eilėje išsirikiavusiais rinkėjais. Tuo tarpu agitacinių bukletų pilnos pašto dėžutės. Į mano pastabas šiuo klausimu apylinkės darbuotojai net nustebo, esą tame nieko ypatingo, va dabar ir gausit korteles į šiuos ir į papildomus rinkimus. Tai kartojasi kiekvienų rinkimų metu.

Net nediskutuoju apie tai, ar tai daroma specialiai, kad kuo mažiau apsižioplinusių ar pamiršusių rinkėjų ateitų balsuoti. Laikau tai dideliu pažeidimu, siekiant, kad būtų „išrinkti“ tam tikri kandidatai su „gerai organizuotu“ elektoratu. Todėl šiuos rinkimus laikau nelegitimiais“, – skundėsi DELFI skaitytojas Artūras.

Tiesa, apie tai jau anksčiau BNS buvo pasisakiusi Vilniaus Bukčių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Jolanta Sereičkienė. Ji sakė, „kad kai kurie rinkėjai yra nepatenkinti, kad jie negavo rinkėjo kortelės, o gavo tik nevardinį kvietimą. Nors balsuojant užtenka pateikti ir asmens dokumentą, kai kuriems vis dar reikia tos kortelės“.

V. Šopeno rinkimų apylinkėje DELFI taip pat nurodė, kad fiziškai išdalinti visiems rinkėjams rinkėjų kortelių neįmanoma, tačiau tai netrukdo jiems balsuoti atėjus į rinkimus. 

Vienas skaitytojas pasiskundė apskritai negalėjęs balsuoti.

„Vilnius, Kaimelio rinkimų apylinkė. Prie manęs dešimtys žmonių atėjo balsuoti be kvietimų. Man ir mano šeimai kvietimai irgi nebuvo įteikti. Galiausiai man neleido balsuoti, nes sistema neleido registruotis. Šeimos nariai balsavo vietoje atspausdinę pakvietimus Po skambučio sistemos administratoriui buvo paaiškinta kad mano asmens kodas jau pažymėtas kaip balsavęs, nors mano parašo rinkiminiame lape nėra“, – rašė skaitytojas.

DELFI susisiekus su Vilniaus Kaimelio rinkimų apylinkės atstovais buvo nurodyta, kad situacija, jog rinkėjas negalėjo balsuoti, iš tiesų buvusi. Taip nutiko todėl, kad sistema nedavė patvirtinimo, kad rinkėjas kitur nebalsavo. Pasak apylinkės atstovų, pats rinkėjas nurodė, kad jo asmens dokumentai anksčiau buvę pavogti, ir nors dokumentą į rinkimus jis atsinešęs buvo, pagal jį patvirtinimo, kad rinkėjas gali balsuoti, gauti nepavyko.

Skaitytojai iš Kuršėnų teigė užfiksavę jiems įtartinai užantspauduotas balsadėžes.

„Šį gražų sekmadienio rytą mudu su vyru skubėjome atlikti savo pilietines pareigos – balsuoti. Mes išlėkėme į savo rinkimų apylinkę, dukra užsiregistravusi į „Baltąsias pirštines“ išskubėjo stebėti rinkimų.

Su vyru po balsavimo pakylėta nuotaika skubėjome namo, vyko karštos diskusijos, kas už ką ir dėl ko balsavo, tačiau visa tai sujaukė dukters skambutis. Paskambinusi mergaitė klausia – kaip gi turėtų būti antspauduotos balsadėžės? Kodėl vienos užklijuotos tiesiog popiergaliu su lipnia juosta, o kitos su virvute ir lipniu popierėliu?

Žinoma, „Baltosios pirštinės“ fiksavo šį pažeidimą policijos nuovadoje ir pareiškimą parašė, tačiau liko didele nuoskauda: ėjome , balsavome ir nežinia kam. Šiuos balsus gali įdėti, išimti, ir kas turi būti išrinktas vis dėlto sprendžiame ne mes. Dukra, atlikdama savo pilietinę pareigą, prie viso to buvo dar ir išbarta, kad kišasi. Man gėda!“, – piktinosi „Delfi pilietis“ iš Kuršėnų.

Amerikiečių stebėtojas Druskininkuose aptiko neužplombuotą balsadėžę

Romas Sadauskas pranešė, kad didžiausioje Druskininkų Kalviškių rinkimų apylinkėje apie 15 val. tarptautinis stebėtojas iš JAV Atvirosios demokratijos komiteto (Committee For Open Democracy) Brian Mefford pasigedo balsadėžės plombos ir informavo apie tai Vyriausiąją rinkimų komisiją bei policiją.

Skaidri dėžė, iki pusės užpildyta balsavimo biuletenių antspauduota tik iš vienos pusės. Įvykio aplinkybes aiškinasi į apylinkę atvykęs Alytaus apskrities policijos komisariato viršininko pavaduotojo Alvydas Jurgelevičiaus vadovaujama pareigūnų grupė ir Druskininkų savivaldybės rinkimų komisija.

Kalviškių apylinkės pirmininkas Vilhelmas Garuckas savo kaltę neigia ir stebisi, kodėl apylinkėje budėję stebėtojai nereiškė jam jokių pretenzijų dar ryte, prieš atidarant apylinkę.

Piktino plakatai ir žinutės

Kai kurie skaitytojai piktinosi dėl kandidatų plakatų, tačiau DELFI primena, kad rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių (išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa, tad šią sąlygą tenkinanti reklama gali būti, jei buvo iškabinta iki prasidedant rinkimų agitacijos draudimui (prasidedanti likus 30 valandų iki rinkimų pradžios).

Skaitytojai teigė ir gavę agitacinių žinučių. Vienos iš jų nuotrauką atsiuntė DELFI skaitytojas Arnoldas:
Buvo ir tokių rinkėjų, kurie užfiksavo savo padarytus pažeidimus – fotografavo balsavimo kabinoje.

Skaitytojai piktinosi ir girdėję apie balsų pirkimą – vienas rinkėjas nurodė, kad siūloma 10 eurų už balsą, jei rinkėjas balsuoja už atitinkamą partiją, kitas teigė, kad siūloma degtinė, už kurią nuvežama iki balsavimo apylinkės, balsuojant už nurodytą kandidatą. DELFI detalesnę informaciją perduos policijai.

Sekmadienį vyksta balsavimas šalies savivaldos rinkimuose. Šiais metais šalies piliečiai ne tik balsuoja už partiją, kurios kandidatus renka į savivaldybės tarybą, bet ir tiesiogiai renka savo miesto merą. Pastebėjote, kad rinkimų metu padaryta pažeidimų, pamatėte neteisėtą agitaciją, ar pan.?

Fiksuokite tai ir siųskite el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pažeidimas“ arba kelkite į DELFI Piliečio sistemą! Nufilmavote pažeidimą? Kelkite vaizdo įrašą čia.

Siųsdami vaizdelius būtinai nurodykite balsavimo apygardą ir apylinkę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)