Teatro aktoriai yra nuolatiniai įvairių renginių, projektų, konkursų iniciatoriai, rengėjai ir vedėjai. Gegužės 18 d. teatras „Saula“ minės kūrybinės veiklos 20-ies metų jubiliejų. Ruošiantis jubiliejui teatro režisieriai Sigita ir Romas Matuliai mielai sutiko atsakyti į keletą klausimų.

- Ką Jums reiškia teatras?

- Teatras mums reiškia viską, tai mūsų šeima, mūsų darbas, mūsų laisvalaikis, mūsų hobis, mūsų savirealizacija ir galiausiai mūsų gyvenimas. Visos kada nors patirtos geriausios emocijos ar sutikti brangūs žmonės iš esmės susieja su teatru. Buvę ir dabartiniai teatro „Saula“ aktoriai tai nepaprastai puikūs jauni žmonės dėl kurių norisi kurti ir jaustis atsakingais.

- Kaip kilo idėja teatrą pavadinti ,,Saula“ vardu?

- Mūsų teatro pagrindinė misija padėti jaunam žmogui gyventi pilnaverti gyvenimą, ieškoti, realizuoti savo idėjas, siekti aukštesnių tikslų, būti kūrybingam, empatškam, socialiai brandžiam, pažinti meno kalba ir ją retrancliuoti aplinkai. Todėl 2002 metais pastačius spektaklį, pagal Mažos Giraitės epus „Saula“, visi kartu ir aktoriai ir mes supratome, kad šio spektaklio idėja iš esmės atitinka tai ko mes visi siekiame. Spektaklyje kalbama apie sparnuotą moterį gyvenusią tarp kuprotų žmonių, auginančią kuprotus vaikus ir siekiančia iš vaikų kuprų išauginti sparnus. Taigi tuometinio spektaklio ir mūsų teatro idėjos sutapo „Nei vienas iš mūsų negimė su kupra ir tik nuo mūsų pačių priklauso, auginsime sau kupras ar didelius, galingus sparnus“. Šio spektaklio pagrindinė herojė Saula mokė vaikus skristi, manome, kad ir teatras mus moko „skristi“.

- Iš ko semiatės naujų idėjų, kurdami teatro spektaklius?

- Iš visko: iš aplinkos, iš bendravimo, iš gerų žmonių aplink skleidžiančių gerąją energiją, iš kelionių ir vis patiriamų naujų emocijų, iš geros literatūros, iš mūsų „sauliečių“ gerų akių ar net iš jų išdaigų ir šėliojimų.

- Šiuo metu teatrą lanko 80 jaunų žmonių, kiek daugmaž vaikų per dvidešimt Jūsų kūrybinės veiklos metų baigė teatrą ,,Saula“?

- Dažniausiai į mūsų teatrą ateina 7-8 metų vaikai, čia jie auga, mokosi, vaidina, gyvena 12, kartais 13 metų. Per šiuos visus metus baigusių ar vaidinusių mūsų teatre yra labai daug. Kasmet išleidžiam po 6, kartais 8 mūsų absolventus.

- Kaip manote, kas turi didžiausią įtaką tam, kad Jūsų vadovaujamą teatrą taip noriai ir gausiai lanko jauni žmonės?

- Pirmiausia turbūt todėl, kad yra daug brandžių ir sąmoningų jaunų žmonių, kuriems ne vis tiek jų ateitis ir jiems svarbu jų aplinka ir tai kokiomis veiklomis užpildytas jų laisvalaikis. Todėl, kad yra daug sąmoningų tėvų, kuriems rūpi kokioje terpėje formuojasi jų vaikai. Kita vertus teatras tai gyvas organizmas, jame turi būti ne tik mokomasi ir vaidinami spektakliai, jame turi būti daug prasmingo bendravimo, projektų, įdomios kasdienės veiklos, kelionių, pažinčių. Buvimas teatre kasdien atneša naujus potyrius, skatina vaizduotę, didina pažinimą. O svarbiausia turbūt todėl, kad mūsų teatre viskas tikra ir nuoširdu.

- Kolektyvas minės labai solidžią kūrybinės veiklos sukaktį, prašytume, kad Jūs su mumis pasidalintumėte įsimintiniausiais įvykiais ir nuotykiais, kurie Jus lydėjo spektaklių, konkursų, gastrolių ir repeticijų metu visus 20 metų.

- Įsimintiniausi įvykiai turbūt yra dalyvavimas pasauliniuose teatro forumuose, tarptautiniuose festivaliuose, pažintys su didžiaisiais mūsų profesionalaus teatro korifėjais, mūsų teatrinio veiksmo stovyklos, kas du metus mūsų organizuojama tarptautinė teatrų laboratorija „Mažoji Melpomenė“ ir žinoma kiekviena spektaklio premjera. Premjeros suteikia tiek emocijų ir nenusakomų jausmų, kurie įsirėžia visam gyvenimui.

- Ką norėtumėte pasakyti ar palinkėti teatro ,,Saula“ gerbėjams, ištikimiausiems draugams bei partneriams, kurie su Jumis jau buvo visus 20 metų?

- Ačiū kad jūs esate, kad jūs mus palaikote, kad jūs džiaugiatės ir liūdite kartu su mumis, kad jūs su mumis kalbate, mus girdite ir mus suprantate. Dėl jūsų verta būti, kurti ir gyventi.

Dėkojame teatro ,,Saula“ režisieriams už išsamius ir nuoširdžius atsakymus bei sakome iki malonaus susitikimo gegužės 18 d., 16 val. Plungės kultūros centre, vaikų ir jaunimo teatro ,,Saula“ kūrybos vakare!