1972 metais sausio 13 d. Plungė gavo  Lenkijos karaliaus bei Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio pasirašytą laisvojo miesto privilegiją. Ši privilegija ir dabar saugoma VU bibliotekoje. Jau 220 metų, kai Plungės miestas turi savo savivaldą ir herbą, kuriame pavaizduotas kviečių pėdas, laisvai surištas karmazininiu kaspinu, o virš varpų – Dievo apvaizda.

Kultūros centro bendruomenė šiais metais yra parengusi visą renginių planą, kuris skiriamas šiai neeilinei miesto savivaldos sukakčiai. Pirmas renginys ir vyko Sausio 13-ąją. Kultūros centro fojė buvo atidaryta profesionalių Plungės miesto dailininkų – Leonardo Černiausko ir Valdo Simučio – tapybos darbų paroda „Plungė – mano miestas“. Šiai parodai abu Plungėje gimę, augę ir dabar čia kuriantys menininkai pristatė savo tapybos darbus kuriuose galime matyti tiek senosios Plungės vaizdų, dabartiniai gyventojai paveiksluose lengvai atpažįsta ir šiuolaikines, jau XXI amžiaus gyventojams pritaikytas erdves.

Autorius pristačiusi Kultūros centro vyr.specialistė tautodailei Zafira Leilionienė sakė, kad abu meninininkai puikiai pažįstami ne tik rajono gyventojams. Dar praėjusių metų pabaigoje buvo surengta personalinė L.Černiausko paroda, skirta autoriaus 45 kūrybinės veiklos jubiliejui ir autoriaus įsteigtos „Leonardo galerijos“ grafų Šiuazelių malūno 195 –osioms metinėms Babrungėnų kaime, V.Simučio autorinė paroda neseniai surengta Vilniuje dailės galerijoje „Akademija“.

Autorius sveikinęs Kultūros centro direktorius Romas Matulis parodos atidarymo lankytojams, tarp kurių buvo ir miesto seniūnas Gintaras Domarkas, priminė abi sausio 13-osios datas – miesto jubiliejinį gimtadienį ir Laisvės gynėjų dieną. „Kad šalis yra laisva, puikiai gali įrodyti ir menininkai. Tik nuo mūsų pačių priklauso kaip mes mylim savo tautą, savo šalį. Mūsų miestas tikrai gali didžiuotis turintis tokio aukšto profesionalaus lygio kūrėjus, labai smagu, kad taip gražiai ir simboliškai pradedam miesto savivaldos jubiliejui skirtus renginius“, - sakė įstaigos vadovas.

Tą pačią dieną Kultūros centro parodų salėje atidaryta gargždiškio tautodailininko Juozo Ramanausko tapybos darbų paroda. Parodos autorius prisipažino, kad šią savo parodą taip pat nori paskirti Plungės meisto savivaldos jubiliejui.

Vėliau visi susirinkę į parodos atidarymą buvo pakviesti prie Laisvės paminklo, kur prisiminti ir pagerbti Sausio 13-osios gynėjai. Meninę kompoziciją parengė Kultūros centro renginių organizavimo klubas „Menadė“. Į susirinkusiuosius kreipėsi Seimo narys Jurgis Razma, sakydamas, kad ši diena kiekvienam lietuviui yra svarbi Pergalės diena. Svečias kvietė visus labiau jausti atsakomybę už savo darbus, kvietė pagalvoti ir prisiminti, kad kiekvienas turime jausti savo atsakomybę už valstybę kurioje gyvename.

1991-jų sausio 13-osios įvykius prisiminė ir rajono savivaldybės meras Albinas Klimas. Jis kvietė visus susitelkti ir dirbti bendrai, tuomet ir gyventi šalyje būsią geriau.

Baigiantis renginiui - Kultūros centro folkloro ansamblis „Gondinga“  padainavo liaudies dainų, taip anuomet stiprinusių tautos vienybę.

Daiva Gramalienė
Sauliaus Narkaus nuotraukos